Vinarija Stobi nalazi se u središnjoj Makedoniji, u najpoznatijem vinskom regionu – Tikvešu. U vinskom regionu Tikveš zasađeno je oko 12 000 hektara vinove loze, što predstavlja otprilike jednu trećinu ukupnog područja vinograda u Makedoniji. Ova jedinstvena vinska regija ima svoje lokalne, tradicionalne sorte koje su dobro poznate. Tako je najpoznatija sorta grožđa Vranec, koja čini gotovo 50% ukupnog vinograda zasađenog crvenim grožđem. Međutim, ovaj kraj pokazao se i kao odlično uzgajalište i međunarodnih sorti grožđa, poput Cabernet Sauvignon-a, Merlot-a, Pinota Noir-a, Shiraz-a, Chardonnay-a, Sauvignona Blanc-a, Muscat-a, Riesling-a, Traminec-a i mnogih drugih.
Ime ova sorta vuče od reči “tamjan”, prije svega zbog snažnog mirisa zrelog grožđa. O tome zašto se ovo grožđe baš tako zove, postoje uglavnom samo teorije.
Jedna od njih je da je grožđu i vinu tako opojnog mirisa moglo da se da samo ime najopojnijeg i najuzvišenijeg mirisa – tamjana. Od kako je nastala, tamjanika ima krunu najmirisnijeg grožđa i vina.
Od ove sorte grožđa nastaje jako, desertno, muškatno, aromatično vino.Kako god da ju nazovete, ukus ovog bijelog vina je vrhunski i unikatan, i sinonim je za visokokvalitetno bijelo vino. U njemu dominiraju snažne muškatne arome – voćne, cvjetne, parfemske, te pojedinih začinskih biljaka – poput bosiljka, origana ili kadulje, zatim citrusa – limeta, grejpfrut, mandarina, limun i narančina kora.
Zrna su joj sitna i gotovo savršeno okruglog oblika, pokožica žućkaste boje, a sazrijeva sredinom listopada. U fazi pune zrelosti sakupi do 24 % šećera, a u fazi „suvarka“ može imati i 30 % šećera.
Naziv: Stobi Temjanika
Kategorija: Bijelo vrhunsko vino
Sastav: Temjanika
Temperatura serviranja: 10 – 12 °C
Boja: Zelenkasto-žute boje.
Okus: Okus je uravnotežen i svjež.
Gastro preporuka
Kod ovog vina posebno je važna prava temperatura serviranja, koja iznosi između 10 i 12 stupnjeva Celzijusa. Ovo pitko vino jakog aromatičnog okusa i prefinjenog specifičnog mirisa, odlično pristaje uz sve vrste mesa, a posebno uz roštilj i ribu. Lijepo se slaže sa ribom, morskim plodovima, kremastim bijelim umacima, a posebno sa kolačima od oraha, lješnjaka i badema. Probajte tamjaniku uz bijelu čokoladu sa narančom, dinjom i cimetom, jer ćete, sigurni smo, doživjeti potpuno novu dimenziju uživanja.
Recenzije
Još nema recenzija.