Vino Matić je iz Bodenikã, krševitih brda iznad plodne doline rijeke Trebižat. Prije više od jednog i pol stoljeća počela povijest uzgoja vinove loze i spravljanja vina.
Ozrenko Matić je šesti potomak obitelji Matić koji se uspješno bavi vinogradarstvom i podrumarstvom.
Godine 1870. po Gospodinu, njegov predak Ante posadio je vinograd, čiju lozu i danas Ozrenko ljubomorno čuva i njeguje. Od Turskog vakta, do danas.
Započe Nikola, nastavi Ante, prihvati Marko, slijedi Antun, ovjekovječi Božo… i predade meni, s ponosom voli reći Ozrenko Matić.
Bodenici su brda gde su danas smještene suvremene plantaže žilavke i blatine. Prodavajući zemlju u polju i kupujući krš Ozrenko Matić je znao što ga čeka. Na 150 m iznad mora odlučio je podignuti 30 000 čokota vinove loze.
Danas je na pola puta i u svojoj vinariji proizvodi 50 000 butelja najizvrsnijeg bijelog i crvenog vina… žilavke i blatine s Bodenikã.
AL FINE je kraj izvedbe. Glazbena je to markacija i znači ʺdo krajaʺ.
Najinteresantnije je upravo to što se rijetko nalazi na samom kraju notnog zapisa. Kako god, kada prilikom muziciranja dođemo do te oznake ʺAL FINEʺ, tada je gotovo, nema više.
Zato… nije slučajno da smo ovoj izuzetnoj Žilavki iz drveta upravo dali ime ʺAL FINEʺ.
Smatrali smo da je upravo ona vino za kraj, da njen karakteran okus ostane u vama, da ga u sjećanju ponesete sa sobom.
Žilavka ʺAl Fineʺ je bijelo vino dobiveno od grožđa isključivo sa položaja Bodenik. Vinograd neujednačena godišnjeg prinosa i slabog opterećenja po trsu daje probrane grozdove koji ovoj jedinstvenoj Žilavki daju arome marelice, kruške i vanilije.
Završni ciklus odležavanja odradi u barrique hrastovim bačvama. Poslužuje se uz morske plodove, riblje specijalitete kao što je jegulja i janjetinu. Servirati rashlađeno na temperaturi 10-12°C.
Kategorija: Suho bijelo vino
Sortni sastav: Žilavka
Podrijetlo: Bodenikã, krševitih brda iznad plodne doline rijeke Trebižat
Udio alkohola: 13 %
Boja: Zelenkasto-žute boje.
Okus: Okus je uravnotežen i svjež.
Gastro preporuka
Odlično se slaže sa morskom i riječnom ribom, piletinom i puretinom, pečenom prasetinom i janjetinom, dimljenim šaranom i hercegovačkim pršutom te uz sireve iz ulja, sir iz mješine, kozji sir i Edamer.
Pije se rashlađeno na temperaturi od 10-12 oC.
Recenzije
Još nema recenzija.