hedonism.ba

Suho vino???

Često ste čuli ili pak vidjeli na etiketi oznaku suho vino, vjerujemo da Vam nije bilo jasno kako vino uopće može biti suho kada je ono jedna mokra tvar. 

Ekipa iz Hedonism.ba je tu da Vam objasni sve nejasnoće vezane za vina!

Koja je razlika između suhih, polusuhih, poluslatkih i slatkih vina?

Razlika između suhog i polusuhog vina je u količini šećera tj. neprovrelog šećera u moštu.

Naime, svako grožđe sadrži drugačiju količinu šećera ovisno o sorti, klimi, uvjetima u kojima raste (količina sunca, vlage, ekspozicija vinograda) te o vremenskim uvjetima koji su vladali za tu godinu.

Tijekom fermentacije kvasac pretvara šećere iz mošta u alkohol, no jedan dio šećera ipak ostane – to je taj neprovreli šećer. 
Suhim vinom smatra se ono koje ima manje od 2 grama neprovrelog šećera u litri

Zakon o vinima, kako Bosansko-Hercegovački tako i drugih zemalja, suhim vinom smatra vina koja imaju najviše 4 grama neprovrelog šećera po litri.

Polusuha vina su ona koja sadrže 4 do 12 grama šećera, poluslatka ona koja sadrže od 12 do 50 grama, a slatka vina sadrže više od 50g/l šećera. 

Osim enološki i zakonski, razlika između suhih i polusuhih vina je naravno i u okusu. 
Suha vina ne ostavljaju okus šećera u ustima niti karakterističan osjećaj ljepljivosti koji je karakterističan za slatka vina. 

Dvije karakteristike koje se često miješaju kada se piše o vinu su: slatko i voćno.
Voćno vino ne znači nužno slatko vino jer upravo su voćni okusi karakteristični za mnoga izrazito suha vina.

Na primjer, svježa Žilavka, koja je u velikoj većini slučajeva suho vino ima aromu citrusa i vinogradarske breskve, a Chardonnay često ima arome dinje, jabuke ili pak ananasa iako je najčešće suho vino.

Također ljudi često smatraju kako suha vina sadrže veći postotak alkohola, što nije točno.

Naime u vinima koja sadrže neprovreli šećer često nalazimo više alkohola no on se manje osjeća, razlog je jer šećer dijeluje na punoću vina tako što alkohol u vinima ublažava, te vino čini harmoničnijim.