Blatina je autohtona sorta Hercegovine. Ima funkcionalno ženski cvijet zbog čega se u nasadima uvijek uzgaja s pratećim sortama kao što su Alicante Bouschet, Gamay, Merlot, Vranac i Trnjak koji su ujedno i oprašivači Blatine. U slučaju lošije oplodnje zna dati slabije prinose pa je u narodu nastalo ime Praznobačva.
Svojstva sorte: Reže se kratko na reznike ili mješovito na rodne reznike i lucnjeve, radi postizanja veće rodnosti. Rodnost joj je obilna i redovita u povoljnim uvjetima. Vršci mladica su savijeni, zelenkasti, pahuljasto obrasli, a mladi listići na rubu crvenkasti. Odrasli list je na rubu crvenkast, srednje velik ili velik, pravilan peterodijelan do sedmerodijelan. Lice lista je tamno zeleno bez dlačica, a naličje lista praktički bez dlačica osim na rebrima gdje je čekinjasto dlakav. Zreo grozd je širok, velik i rastresit. Zrele bobice su dosta velike, nejednakog oblika ako su manjkavo oplođene. Tamnomodre do ljubičaste. Kožica je tanka, a meso vrlo sočno, sok neobojen i specifičnog je sortnog okusa. Rozgva je debela, crvenoljubičasta, na istaknutijim koljencima tamnija. Rast je snažan, poluuspravan. Blatina traži suha i umjereno vlažna tla na toplijim položajima. Ne podnosi vlažne položaje.
Naziv: Blatina Barrique
Kategorija: Vrhunsko vino
Udio alkohola: 15 %
Temperatura serviranja: 18 -20 °C
Gastro preporuka:
Užitak u okusu Blatine bit će potpun uz platu autohtonih sireva i suhog mesa, a nikako nećete pogriješiti ni ukoliko je servirate uz janjetinu s ražnja.
Pakiranje sadrži 6 boca.
Recenzije
Još nema recenzija.