Priča rakije Stara Sokolova koja se prenosi sa koljena na koljeno već sedam generacija, počela je prije više vjekova na istočnoj padini brda Spasovik, u neobično lijepoj dolini zvanoj Krivaja. Ovaj planinski zamak u Srbiji ispresijecan rječicama, prepun bogatih voćnjaka i autohtonih sorti šljiva, je oaza gdje počinju svi ključni procesi nastanka proizvoda Stare Sokolove.
1995. je bila ključna godina za pokretanje Stare Sokolove kao brenda, sa jasnom vizijom – svim ljubiteljima domaće šljivovice pružiti rakiju vrhunskog kvaliteta, gdje god se oni nalazili.
Jaka želja, proizvodnja 200 boca na godišnjem nivou prevezene u Fići, bili su dovoljni, da se točak zavrti, a SOKOLOVA uzleti visoko, iznad svih granica.
Proizvedena je od pažljivo biranih zrelih i zdravih plodova starih sorti kajsija sa područja Zapadne Srbije i Šumadije.
Kajsija je veoma cijenjena voćka. Prema vjerovanju smatra se kraljevskim voćem a u staroj Grčkoj su za kajsiju čak mislili da je „zlatno jaje sunca”. Kombinirana sa posebno vođenim procesom proizvodnje i porodičnom tradicijom u proizvodnji rakija starom 7 generacija, napitku daje posebnu draž i raskoš, a savršeno harmoničan ukus čini ga izuzetno pitkim.
Najbolje konzumirati kao aperitiv ohlađenu na 14°C.
Alkohol: 40%
Gastro preporuka
Odlično ide uz obroke sa mesom, ili kao aperitiv, ohlađena na 14°C.
Recenzije
Još nema recenzija.