Vinarija Bire smjestila se u Lumbardi na Korčuli. Karakteristična je po uzgoju autohtonih sorti poput grka (koji je postao i sinonim za otok Korčulu, gdje daje najbolje rezultate) i plavca malog (tzv.pagadebita na Korčuli). Pretpostavlja se da su grk na Korčulu donijeli još sami Grci, 500.g. pre.Kr ili da je sorta dobila ime po gorkastom okusu vina.
Vinarija koja nosi ime po obiteljskom lokalnom nazivu – Bire, u vlasništvu je Frana Miline. On je među prvima odlučio revitalizirati tradicionalne terasaste vinograde stare preko 100 godina, čime je dokazao da za grk nije toliko presudno pjeskovito tlo, već mikrolokacija. Vinarija Bire danas posjeduje i prvi ekološki vinograd na Korčuli i kontinuirano radi na promociji ove autohtone otočke sorte.
Značajan korak za imidž plavaca. Bire je jedan od vinara koji je među prvima promijenio volumen novog hrasta koji se koristi za plavac, ispravno primijetivši da ono što plavcu daje višak težine nisu samo njegovi tanini, nego kombinacija tanina i utjecaja hrastove bačve. Plavac koji tako nastaje u pravilu je ranije spreman za piće barem godinu do dvije, ali je i upadljivo elegantniji. Slatki začini i vanilija nisu više nametljivi pa do izražaja mogu doći i nježnije tercijarne note, kakao, duhan, talk, cedrovina i sl.
Naziv: Bire Plavac Mali
Kategorija: Crno vrhunsko vino
Sastav: Plavac mali
Alkohol: 13,5%
Boja: Rubin crvene boje.
Okus: Svestrano, elegantno.
Temperatura serviranja: 16-18°C
Gastro preporuka
Preporučuje se uz vrhunske odreske, tamne mesne umake i specijalitete od sušenog mesa.
Recenzije
Još nema recenzija.