Domu Bilkar-Salmon pripada ukupno 15 hektara vinograda. Jedanaest ih je u Vallée de la Marne – 4 hektara Grand Cru u Au i Premiers Crus u Mareuil-sur-Ay, 7 hektara u selu Damery. U Côte de Blancs obitelj posjeduje 4 hektara vinograda Grand Cru Class sela Chouilly, Avize i Le Mesnil-sur-Oger. Uz to, kuća iznajmljuje još 50 hektara vinograda u Champagneu i otkupljuje voće s drugih farmi. Što se tiče berbe, jedan od karakterističnih aspekata doma-Bilkar-Salmon je uvjerenje da rana berba omogućuje stvaranje elegantnijeg i suptilnijeg šampanjca, a kao konzervans ne smije poslužiti alkohol, a jaka prirodna kiselost. Još jedna karakteristična karakteristika House Bilkar-Salmon je njihova praksa dvostrukog procesa hlađenja sladovine za uklanjanje taloga, koji su počeli koristiti 1952. godine. Ova tehnologija uključuje primarno hlađenje soka od grožđa tijekom 12 sati. Sok se zatim premješta u čišćenje spremnika za drugo – hladnije – pročišćavanje, gdje se hladi 48 sati na 2°C. Nakon ove duge polagane fermentacije započinje se s dodatkom suhog kvasca tijekom 5 tjedana kako bi se sačuvalo što više finog voća, okusi. Posebnu korist od ovog procesa ima Pinot Meunier, kojeg Bilkar-Salmon smatra vitalnom komponentom u svjetskoj klasi šampanjca, dok mnogi proizvođači zaziru od Pinot Meunier, jer je lako uništiti nježne okuse u procesu fermentacije. Dalje se provodi malolaktička fermentacija, osim nekoliko godina, kada se prema karakteristikama berbe ne koristi.
Obitelj Bilkar živjela je u Mareuil-sur-Ay od XVI. stoljeća. Kada se Nicolas Francois Bilkar oženio Elizabeth Salmon početkom 1800-ih, drevni vinogradi obiju obitelji bili su ujedinjeni. To je dovelo do odluke da Nicolasu ostavi svoju odvjetničku praksu i djelatnost vinarstva na obiteljskom imanju. Godine 1818. osnovao je šampanjsku kuću Bilkar-Salmon, koja je danas najstarija kontinuirano operativna obiteljska kuća u Champagneu. Trenutno upravlja sedmom generacijom – braćom Francoisom i Antoineom Rolandom Bilkarom. Podrumi su pod kontrolom poznatog “chefa de cave” Françoisa Domija.
Champagne Houses Bilkar-Salmon može se smatrati mjerilom u svojoj klasi. Osim ukusnih karakteristika, imaju još jednu važnu osobinu – sposobnost dugotrajnog skladištenja. Godine 1999. Cuvee “Nicolas-Francois Billecart” berba 1959. pobijedio je na natjecanju “Millennium Champagne” (Champagne of the Millennium), ispred 150 najboljih šampanjca XX stoljeća!
Šampanjac “Brut Rose” kuće Bilkar-Salmon odaje svoju eleganciju, delikatnost i izvrstan balans. “Tajna” i proizvodnju ovog cuvéea tehnike proizvodnje vina usavršavaju generacije obitelji Bilkar-Salmon. Šampanjac je mješavina klasičnih sorti – Chardonnay, Pinot Meunier i Pinot Noir, koji se vinificira kao crno vino. Brut Rose izlazi iz boce s nježnom aromom svježeg cvijeća, voća i minerala. Vino pokazuje sjajan unutarnji duh, u kombinaciji s postojanim i dugim notama krede, uzvišeno finale.
Jedan od najboljih Roséa. Utjecajni vinski kritičar Robert Parker pun je hvale za to: “Billecart-Salmon’s Brut Rosé jedna je od najukusnijih Roséa koje će ljubitelji vjerojatno pronaći.”
Prekrasan Rose Champagne; zrele arome jagode, narančine kore i kore za pitu; srednje tijelo, čvrsti i integrirani tanini; prekrasne teksture s intenzivnim završetkom.
Okus: Zrele arome jagode, narančine kore i kore za pitu, srednje tijelo, čvrsti i integrirani tanini, prekrasne teksture s intenzivnim završetkom.
Zemlja porijekla: Francuska
Udio alkohola: 12 %
Boja: Svijetla.
Temperatura serviranja: 8–10 °С.
Upozorenje: Pijte odgovorno.
Skladištenje: Čuvati na hladnom i suhom mjestu.
Recenzije
Još nema recenzija.