Vinarija Čitluk, najveća je vinarija u BiH i posjeduje preko 300 ha vlastitih vinograda, uglavnom autohtonih sorti Žilavke i Blatine, ali i dvije poznate svjetske sorte Chardonnay i Cabernet Sauvignon. Ukupna količina grožđa s ovih površina se prerađuje u Vinariji Čitluk pomoću najmodernije vinarske opreme, a značajno je i to da vinarija Čitluk otkupljuje tržišne viškove Žilavke i Blatine s cijelog hercegovačkog područja.
Nešto posebno, nešto drugačije, nešto nesvakidašnje – Teuta Amphora!
Jeste li znali da uz bijela, crna i rose vina postoje i narančasta? Ukoliko niste, ovo je idealna prilika da se upoznate s njima.
Iz podruma vinarije Čitluk svjetlo dana ugledala je specifična vrsta bijelog vina koja intrigira svojom narančastom bojom. Iako bi na prvu pomislili da je u njegovoj proizvodnji korištena naranča, tajna se zapravo krije u procesu proizvodnje.
Naime, bijelo grožđe, zajedno s kožicom i sjemenkama se gnječi, a zatim stavlja na odležavanje. Maceracijom se iz kožice izlučuju dodatni pigmenti i tanini zbog kojih vino dobiva duboku boju starog zlata ili jantara. Što je duži kontakt mošta i kožice, to će boja biti intenzivnija. U ovom prirodnom postupku koristi se vrlo malo ili nimalo aditiva.
Osim toga, za razliku od proizvodnje bijelog vina, ovdje se koristi autohtoni/divlji kvasac dobiven od pred berbe određene količine grožđa koje je prepušteno spontanoj fermentaciji, a u koje se naknadno dodaje redovita berba.
Iskusni vinari vinarije Čitluk doveli su njegovu proizvodnju do savršenstva što je rezultiralo odvažnim i upečatljivim vinom koje će Vas zadiviti.
Kada govorimo o mirisu i okusu Teuta Amphore, govorimo, između ostalog, o notama sušene kore naranče, kandiranog voća, začinskog bilja, medenog tropskog voća, lješnjaka i kleke. Strukturu bi najbolje opisali kao kombinaciju crnog i bijelog vina jer posjeduje tijelo i tanine crnih vina i voćnost i mineralnost bijelih. Ostavlja suh osjećaj na nepcu, s lijepo balansiranim kiselinama i skladnim, baršunastim završetkom.
Odlično će se složiti s tradicionalnom hercegovačkom hranom kao i svim odvažnijim okusima koji se inače sljubljuju s crnim vinima.
Recenzije
Još nema recenzija.