hedonism.ba

Teuta Žilavka Selekcija 0,75L

27 KM

Kategorije: ,

Vinarija Čitluk, najveća je vinarija u BiH i posjeduje preko 300 ha vlastitih vinograda, uglavnom autohtonih sorti Žilavke i Blatine, ali i dvije poznate svjetske sorte Chardonnay i Cabernet Sauvignon. Ukupna količina grožđa s ovih površina se prerađuje u Vinariji Čitluk pomoću najmodernije vinarske opreme, a značajno je i to da vinarija Čitluk otkupljuje tržišne viškove Žilavke i Blatine s cijelog hercegovačkog područja. Specijalna linija vina pod nazivom Teuta (ilirska kraljica koja se u 3 vijeku p.n.e. tokom svoje vladavine pojasom od Hercegovine do Epira suprotstavljala vlasti Rima) predstavlja tipične sorte Hercegovine (žilavka, trnjak, blatina, plavac mali) sa odabranih pozicija i od najkvalitetnijeg grožđa iz vinograda u vlasništvu vinarije Čitluk.

Žilavka iz Hercegovine se polako ali sigurno probija u sam vrh vinske scene. Ukus je izvrstan, kompleksan ali izvanredno skladan. Alkohol mu daje snagu, kiseline svežinu, manji ostatak neprovrelog šećera slatkoću, a suhi ekstrakt bogatstvo. Zrele voćne arome breskve, banane, ananasa, jabuke, potom slijede arome suhog voća; smokve, marelice, datulje, zatim su primjetni mirisi badema, vanilije i meda.

Vino sa 14 % alkohola, Teuta Žilavka Selekcija ostavlja bogatu, zrelu impresiju na nosu, dominantno voćni aromatski profil kojim dominira zrelo žuto voće, breskva, jabuka, med, kivi. Na nepcima, jasan mineralni trag, kiseline pripitomljene, note breskve, kajsije, vlažnog kamena. Srednje tijelo.

 

Naziv: Teuta Žilavka Selekcija

Kategorija: Vrhunsko bijelo vino

Podrijetlo: Vinarija Čitluk, BiH

Sorta: Iznadprosječno kvalitetno vino “Teuta Žilavka Selekcija” koje nastaje selekcijom prezrelog grožđa autohtone sorte Žilavka s položaja Kamenih vinograda. Žilavka  doslovce raste iz kamena, u savršenom skladu s podnebljem – i svojim imenom.

Udio alkohola: 14 %

Boja: Intenzivna žuta boja.

Okus: Cvjetni nos s malo meda. Lagana kiselost, voće prema naprijed, med, marelica, breskva na nepcu. Lagano vino iznimne kvalitete.

 

Gastro preporuka

Sjajno se uparuje sa zrelim sirom, pršutom, plodovima mora, škampima, tunom, bijelom i plavom ribom, telećim i janjećim pečenjem, ali jako dobro se slaže i uz slatki desert.
Pije se na temperaturi od 12 do 14 oC.

 

 

Pakiranje sadrži 6 boca.

Recenzije

Još uvijek nema recenzija.

Budite prvi koji će dodati recenziju za “Teuta Žilavka Selekcija 0,75L”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.