Najmlađa vinarija Vilinka za kratko se vrijeme, okitila se sa devet medalja na međunarodnim sajmovima od Zagreba, Splita, Mostara i Sarajeva. Podrum je nastao 2008. godine, a ideja se rodila dvije godine prije. Vinograd je posađen 2006. godine, nalazi na optimalnom položaju Vilinka, brdo na Sretnicama (Čitluk) na oko 400 metara nadmorske visine. Taj položaj je osunčan po cijeli dan, što je odlično za grožđe. Noć je dosta hladna, a ta hladnoća je potrebna za dobre kiseline. Vinarija Vilinka proizvodi Žilavku, Blatinu i Blatinu Barrique. Baziraju se na kvalitetu, 40 tisuća litara koliko je i kapacitet podruma. Vinograd ‘Vilinka’ zasađen je gustom sadnjom loza čime se dobiva na kvaliteti grožđa, a što je osnovni preduvjet za dobivanje vrhunskog vina. Osim toga, grožđe takve kvalitete u moderno opremljenom podrumu s kontroliranim uvjetima fermentacije na tržište izbacuje vrhunski proizvod. Vilinka proizvodi vrhunsku žilavku, vrhunsku blatinu, Line Red Cuvee od blatine i cabernet sauvignona te White Cuvee od žilavke, Bene i Krokošija. Radi se o vinima premium kvalitete.
Vilinka X-Line Cuvée Red je spoj Cabernet Sauvignona i Blatine. Riječ je o bogatom mediteranskom crvenom s razvijenim taninima. Gusta tamna rubin boja s ljubičastim odsjajima. Na nepcu su izražene voćne note – trešnja i malina. Vino je premium kvalitete. Zlatna medalja koju je dobilo od Decanter World Wine Awards je zaslužena.
Naziv: Vilinka X-Line Cuvée
Kategorija: Vrhunsko crno suho vino
Podrijetlo: Vinarija Vilinka, BiH
Sortni sastav: Cabernet Sauvignon i Blatina
Dozrijevanje: 12 mjeseci u francuskom hrastu.
Udio alkohola: 13,5 %
Boja: Gusta tamna rubin boja s ljubičastim odsjajima.
Okus: Bogat i kompleksan, na nepcu su izražene voćne note – trešnja i malina.
Gastro preporuka
Preporuča se uz sva jela od crvenog mesa, janjeće i teleće pečenje ispod sača, roštilj, grilovane gljive, dimljena puretina, crvene začinjene soseve, sireve iz ulja.
Pije se rashlađeno na temperaturi od 16 oC.
Pakiranje sadrži 6 boca.
Valerija Matic –
Fantasticno vino !!!