Godine 1918. mladi Japanac s ambicijom da napravi pravi viski otišao je sam u Škotsku kako bi otkrio tajnu proizvodnje viskija. On je Masataka Taketsuru, osnivač Nikka Whiskyja.
Dobivši priliku da ode u Škotsku, Masataka je postao prvi Japanac koji je svladao kako napraviti viski. Upisao se na Sveučilište u Glasgowu, pohađao tečajeve kemije, a potom je bio šegrt u tri škotske destilerije. Mlad i strastven čovjek imao je sreću učiti iz prve ruke od majstora i imati praktičnu obuku za svladavanje miješanja. Dvije bilježnice ispunjene svim detaljima kasnije su postale prvi japanski vodič u proizvodnji viskija.
Nakon desetogodišnjeg ugovora s Kotobukiyom, Masataka se odlučio osamostaliti kako bi napravio svoj idealan viski. Godine 1934. otišao je na sjever i izgradio svoju prvu destileriju u Yoichiju, Hokkaido, mjestu – iako na nezgodnom položaju – koje je oduvijek smatrao idealnim mjestom za proizvodnju viskija. Uvjeti okoliša u Yoichiju bili su na mnogo načina slični onima u Škotskoj s hladnom klimom, svježim zrakom i odgovarajućom vlagom. Tvrtka je prvo počela proizvoditi proizvode od jabuke pod imenom “Dai Nippon Kaju”, što znači “Velika japanska tvrtka sokova” dok se on pripremao za proizvodnju viskija. Godine 1936. instaliran je prvi lonac koji je još uvijek dizajnirao Masataka i proizveden u Japanu i započela destilacija. Napokon je 1940. lansiran prvi viski iz Nikke. Naziv robne marke ovog viskija bio je “NIKKA WHISKY”, skraćeno od “Nippon Kaju”, što je kasnije postalo ime same tvrtke.
Nikka From The Barrel je blendirani viski koji je pušten u prodaju 1985. godine. Razvoj ovog izraza započeo je s ciljem da se isporuče puni okusi i bogatstvo viskija poput “iz bačve”, koji samo blenderi mogu nanjušiti i kušati. Tajna iza njegovog prekrasnog okusa je jedinstvena kombinacija složenog miješanja.
Kultna četvrtasta boca odražava njegov koncept “malog bloka viskija” i utjelovljuje intenzivne i bogate okuse viskija koji se nalazi unutra. Dugo nakon lansiranja, ova je boca još uvijek bezvremenska i poznata po svojoj krajnjoj jednostavnosti.
Složena formula stvorena je miješanjem više od 100 različitih šarži viskija od slada i zrna. Nakon miješanja, viski se puni u rabljene bačve i sazrijeva još nekoliko mjeseci. Ovaj proces “spajanja” usklađuje sve komponente u formuli, što rezultira blagim okusom.
Okus: Čvrsto, moćno. Ljuto (papar). Drveni (hrast). Razvija se uz zrelo voće (breskve), karamelizirane jabuke i cvijeće (orlovi nokti).
Završetak: Dug. Morske bilješke. Zrelo voće (šljive, breskve) na pozadini drvenastih nota vanilije.
Preporuka: Pijte čist ili s kockicama leda.
Zemlja porijekla: US
Udio alkohola: 51,4 %
Boja: Whiskey dragocijenog jantara.
Upozorenje: Pijte odgovorno.
Recenzije
Još nema recenzija.