📞 Direktni kontakt: +387 (0) 39 705-758

🎁 Ručno izrađeni unikati sa posvetom

🏦 Brzo i sigurno plaćanje transferom

10 savjeta za odabir vina koje će se savršeno uklopiti u svaku večeru

Odabir pravog vina za večeru može biti pravi izazov, posebno ako niste vinski stručnjak. Međutim, s nekoliko jednostavnih savjeta, možete osigurati da vino koje odaberete za večeru savršeno nadopunjuje okus hrane i stvara ugodnu atmosferu za sve goste.

Razmotrite okus hrane
Kada birate vino za večeru, važno je razmotriti okus hrane. Općenito, crvena vina bolje se slažu s težim i tamnijim jelima poput crvenog mesa, dok se bijela vina bolje slažu s laganijim jelima poput ribe i piletine. Međutim, postoji mnogo iznimaka od ovih pravila, pa razmislite o okusu hrane koju poslužujete i potražite vina koja se slažu s tom hranom.

Razmislite o vrsti vina
Neki ljudi vole određene vrste vina i preferiraju ih iznad drugih. Ako znate da gosti preferiraju crna vina, razmislite o posluživanju crnog vina čak i ako ne savršeno odgovara jelima koja poslužujete. U konačnici, želite osigurati da se svi gosti osjećaju ugodno, pa je važno uzeti u obzir njihove osobne preference.

Razmotrite priliku
Različite prigode zahtijevaju različita vina. Ako je večera formalna i svečana, razmislite o posluživanju skupljih i kvalitetnijih vina. Ako je večera opuštenija i manje formalna, možda ćete htjeti poslužiti laganija vina koja su manje skupa. U svakom slučaju, cilj je odabrati vino koje se slaže s prigodom i stvara ugodnu atmosferu za sve goste.

Potražite savjet
Ako niste sigurni koja vina se najbolje slažu s jelima koja poslužujete, potražite savjet. Stručnjaci iz vinskih trgovina ili sommelieri u restoranima mogu vam dati korisne savjete o odabiru vina i stvoriti savršenu kombinaciju hrane i vina.

Budite otvoreni za eksperimentiranje
Kada birate vino za večeru, ne bojte se biti kreativni i eksperimentirati s različitim kombinacijama. Ponekad se neočekivani okusi hrane i vina savršeno nadopunjuju, a to može stvoriti nezaboravno iskustvo za sve goste.
U konačnici, odabir pravog vina za večeru može biti izazov, ali uz malo pažnje i kreativnosti, možete stvoriti savršenu kombinaciju hrane i vina koja će ispuniti sva vaša očekivanja. Pri odabiru vina za večeru, pokušajte se usredotočiti na okus hrane, vrstu vina, prigodu za koju pripremate večeru, potražite savjet ako niste sigurni i budite otvoreni za eksperimentiranje.

Uvijek razmislite o temperaturi vina
Temperatura vina može značajno utjecati na njegov okus. Crvena vina se obično poslužuju na sobnoj temperaturi, no temperatura prostorije u kojoj se nalazite možda nije najbolja za vaše crveno vino jer bi se trebalo poslužiti na 16-18 °C. Također, bijela vina često se poslužuju rashlađena, no pazite da ih ne ohladite previše kako se okus ne bi izgubio. Postoje i drugi faktori koji mogu utjecati na temperaturu vina poput njegove starosti i vrste, stoga se pobrinite da pravilno pohranjujete vino i koristite adekvatne posude za serviranje.

Pripazite na jačinu okusa vina
Jačina okusa vina može biti izražena, što može utjecati na okus hrane s kojom ga poslužujete. Pazite da odaberete vino koje neće prekriti okus hrane i obrnuto. Uzmite u obzir nijanse okusa vina i koliko su izražene te prilagodite hranu koju poslužujete prema jačini okusa vina.

Kombinirajte slične okuse
Ponekad se okusi hrane i vina savršeno nadopunjuju ako su slični. Ako poslužujete hranu s jačim okusom poput divljači, možda će se savršeno slagati s bogatim crvenim vinom koje ima jači okus. Isto tako, nježnija jela poput bijele ribe mogu se savršeno nadopuniti s laganijim bijelim vinima.

Izbjegavajte oštra vina s kiselom hranom
Ako poslužujete hranu koja ima kiseli okus, poput rajčice ili citrusa, izaberite vina koja su manje kisela kako se okusi ne bi sukobili. Vina s jačim okusom i oštrijom kiselinom mogu prekriti okus hrane, pa pripazite da ne odaberete vina koja će previše izdvojiti kiselost hrane.

Neka vino bude u skladu s cijenom
Često se smatra da je skuplje vino i bolje vino, no to nije uvijek istina. Cijena vina ne uvijek odražava njegovu kvalitetu i sposobnost da se savršeno nadopuni s hranom. Pazite na ravnotežu između cijene i kvalitete vina te odaberite ono koje će se najbolje slagati s hranom i proračunom. Ako se radi o posebnoj prigodi, možete odabrati skuplje vino, ali ne zaboravite da cijena ne uvijek odražava kvalitetu.

Uz ove savjete, imate sve što je potrebno da odaberete vino koje će se savršeno uklopiti u bilo koju vrstu večere koju pripremate. Stvaranje savršene kombinacije hrane i vina može značajno doprinijeti ugođaju i iskustvu vaših gostiju. Uživajte u procesu odabira i eksperimentiranju s različitim kombinacijama i budite sigurni da ćete na kraju stvoriti nezaboravno iskustvo za sve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Besplatna dostava

Za sve narudžbe iznad 100 KM

Garancija zadovoljstva

Besplatan povrat ukoliko niste zadovoljni

Vrhunski kvalitet

Izbor najboljih proizvoda iz cijelog svijeta

100% Sigurna kupovina

Osigurana sigurna i diskretna narudžba