Crno vino može imati zdravstvene prednosti zbog svojih antioksidativnih, protuupalnih učinaka i učinaka na regulaciju lipida. Crno vino, koje ljudi rade od tamnog grožđa, relativno je bogat izvor resveratrola, prirodnog antioksidansa u kožici grožđa. Antioksidansi smanjuju oksidativni stres u tijelu. Oksidativni stres ima jasne veze s mnogim bolestima, uključujući rak i bolesti srca.

1. Smanjuje rizik od srčanog udara
Dugoročna studija koju je objavila Harvard School of Public Health otkrila je da umjereni konzumenti alkohola koji pate od visokog krvnog tlaka imaju 30% manju vjerojatnost da će doživjeti srčani udar od svojih kolega koji ne piju. Jedan kardiolog u bolnici Great Western u Swindonu toliko čvrsto vjeruje da je crno vino dobro za srce da čak dijeli i čaše na svojim obilascima!

2. Dobro je za vaše desni
Zapravo je dobro za cijela usta. Crno vino pomaže u stvrdnjavanju zubne cakline, što znači manje karijesa, a sadrži polifenole koji pomažu smanjiti upalu desni i spriječiti bolesti desni (samo ne zaboravite temeljito četkanje zuba prije spavanja).

4. Spriječva prehaldu
Dobre vijesti za ljubitelje toplije zime, studija koju je objavio American Journal of Epidemiology sugerira da ljudi koji piju crno vino umjereno, ali redovito imaju 44% manje šanse da postanu žrtve prehlade od onih koji ga ne piju.

5. Učvršćuje kosti
Prema studijama u Švedskoj, ispijanje 5-10 čaša crnog vina tjedno može pomoći u smanjenju rizika od razvoja reumatoidnog artritisa za više od 50% u usporedbi s osobama koje ne piju vino. Druga izvješća sugeriraju da je umjerena konzumacija crnog vina povezana s povećanom gustoćom kostiju kod starijih žena, što pomaže u suzbijanju rizika od razvoja osteoporoze.

6. Smanjuje rizik od raka
Studija Sveučilišta Stony Brook iz 2005. pratila je više od 2000 osoba tijekom četiri godine i otkrila da umjerena konzumacija crnog vina smanjuje rizik od raka debelog crijeva za 45%, dok studije koje je objavio International Journal of Cancer sugeriraju ispijanje čaše crnog vina svaki dan može prepoloviti rizik od raka prostate kod muškaraca.

7. Jača zdravlje mozga
Dokazano je da crno vino pomaže u poboljšanju funkcije pamćenja i pomaže odgoditi pojavu Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije. Prema studiji Sveučilišta Wake Forest iz 2009., sudionici u dobi od 75 godina i stariji koji su konzumirali do 2 čaše vina dnevno imali su 37% manji rizik od razvoja demencije u usporedbi s osobama koje nisu pile.

8. Dobro je za vašu kožu
U umjerenim količinama crno vino može poboljšati izgled finih linija i bora – i pomoći usporiti starenje kože u cijelosti – zahvaljujući nizu antioksidansa koje sadrži.

9. Smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2
Pretjerana konzumacija alkohola često se povezuje s dijabetesom – osobito sa slatkim pićima – ali studija iz 2005. godine sa Sveučilišta VU u Amsterdamu pokazuje da umjereni konzumenti crvenog vina imaju 30% manje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2 nego njihovi kolege koji ne piju.

10. Štiti vaše srce
Tanini u crnom vinu koji se nazivaju procijanidini pomažu u zaštiti od bolesti srca, prema studiji Sveučilišta Queen Mary, dok antioksidativni spoj pod nazivom resveratrol pomaže u smanjenju zasićenih masnoća koje se nakupljaju u arterijama.

11. Utječe na kardiovaskularno zdravlje
Mnoga su istraživanja pokazala pozitivnu vezu između umjerenog pijenja crnog vina i dobrog zdravlja srca. Nedavno je istraživanje iz 2019. pokazalo da je pijenje crnog vina povezano s nižim rizikom od koronarne bolesti srca, što je vodeći uzrok bolesti i smrti na zapadu. Autori su zaključili da bi crno vino moglo imati kardioprotektivne učinke.

Poboljšava zdravlje crijeva
Studija iz 2018. godine objavila je da crno vino i polifenoli grožđa mogu poboljšati crijevnu mikrobiotu, pridonoseći zdravim crijevima. To je zato što polifenoli crnog vina također mogu djelovati kao prebiotici, spojevi koji potiču zdrave crijevne bakterije.

U zdravlje i zapamtite, umjerenost je ključna!

Odabranu ponudu najboljih crnih vina u BiH možete provjeriti ovdje.