Ukoliko ste ljubitelj vina i delikatesa, jesen je savršeno godišnje doba za vas. Priroda pruža bogatstvo okusa koji se mogu odlično upariti sa našim izvanrednim vinima. U ovom blog postu ćemo podijeliti nekoliko savjeta o tome kako upariti vino s jesenskim delikatesama, stvarajući gurmanske kombinacije koje će zadovoljiti i najistančanija nepca.
1. Osnovna pravila uparivanja vina i hrane
Pravilo u uparivanju vina i hrane je da se slični okusi privlače. Laka hrana zahtijeva lagano vino, dok teška hrana zahtijeva robusno vino. Bijelo vino se obično kombinira sa ribom i bijelim mesom, dok se crno vino kombinira s crvenim mesom. Ovo pravilo naravno nije uklesano u kamen i uvijek postoji prostor za kreativnost i izazov.
2. Uparivanje vina sa sirom
Jesen je pravo vrijeme za uživanje u raznovrsnosti sireva. Meki sirevi, kao što su brie i camembert ili sviježi kravlji sir, divno se uparuju s laganim crnim vinima, poput pinota noira ili bijelom malvazijom. Tvrdi sirevi, kao što su cheddar, gouda i livanjski sir zahtijevaju robustnija crna vina poput merlota ili caberneta te u nekim slučajevima izvrsno idu sa orange vinima.
3. Uparivanje vina s gljivama
Jesen je također vrijeme za berbu gljiva. Gljive mogu biti vrlo raznolike po okusima, ali generalno se dobro slažu s crnim vinima poput pinota noira, blatinom ili cabernet sauvignonom.
4. Uparivanje vina s divljači
U jesenskim mjesecima, divljač je česta na stolu. Jela od divljači zahtijevaju robusna crna vina, poput cabernet sauvignona, merlota, syraha ili trnjka.
5. Uparivanje vina s pečenim povrćem
Pečeno povrće, poput bundeve i batata, zahtijeva vino koje može nadmašiti te bogate okuse. Bijela vina poput chardonnaya, žilavke ili viogniera su odličan izbor.
6. Uparivanje vina s orašastim plodovima
Orasi, lješnjaci i bademi su odličan izbor za aperitiv u jesenskoj sezoni. Oni se divno slažu sa slatkim bijelim vinima poput gewürztraminera ili sa portom.
7. Uparivanje vina s desertima
Kada je riječ o desertima, slatko vino je najbolji izbor. Muscat ili late harvest riesling su odlični izbori za šumske plodove, dok se porto odlično slaže s tamnom čokoladom.
Na kraju, najvažnije pravilo kod uparivanja vina i hrane je da ne postoji pravilo. Ovi savjeti su samo smjernice. Najvažnije je da uživate u procesu otkrivanja novih kombinacija i uživate u jesenskim okusima uz vrhunska vina iz naše ponude.
Zaronite u svijet hedonizma, otkrijte kombinacije koje najbolje odgovaraju vašem ukusu i učinite svaki obrok posebnim.
Klik na “Naruči sada” vodi vas do vrhunskih vina i delikatesa koje nudimo. Donesite jesen na svoj stol uz Hedonism.ba!