📞 Direktni kontakt: +387 (0) 39 705-758

🎁 Ručno izrađeni unikati sa posvetom

🏦 Brzo i sigurno plaćanje transferom

vino jesen

7 savjeta za uparivanje vina i delikatesa koji će promijeniti vašu jesen!

Ukoliko ste ljubitelj vina i delikatesa, jesen je savršeno godišnje doba za vas. Priroda pruža bogatstvo okusa koji se mogu odlično upariti sa našim izvanrednim vinima. U ovom blog postu ćemo podijeliti nekoliko savjeta o tome kako upariti vino s jesenskim delikatesama, stvarajući gurmanske kombinacije koje će zadovoljiti i najistančanija nepca.

1. Osnovna pravila uparivanja vina i hrane

Pravilo u uparivanju vina i hrane je da se slični okusi privlače. Laka hrana zahtijeva lagano vino, dok teška hrana zahtijeva robusno vino. Bijelo vino se obično kombinira sa ribom i bijelim mesom, dok se crno vino kombinira s crvenim mesom. Ovo pravilo naravno nije uklesano u kamen i uvijek postoji prostor za kreativnost i izazov.

2. Uparivanje vina sa sirom

Jesen je pravo vrijeme za uživanje u raznovrsnosti sireva. Meki sirevi, kao što su brie i camembert ili sviježi kravlji sir, divno se uparuju s laganim crnim vinima, poput pinota noira ili bijelom malvazijom. Tvrdi sirevi, kao što su cheddar, gouda i livanjski sir zahtijevaju robustnija crna vina poput merlota ili caberneta te u nekim slučajevima izvrsno idu sa orange vinima.

3. Uparivanje vina s gljivama

Jesen je također vrijeme za berbu gljiva. Gljive mogu biti vrlo raznolike po okusima, ali generalno se dobro slažu s crnim vinima poput pinota noira, blatinom ili cabernet sauvignonom.

4. Uparivanje vina s divljači

U jesenskim mjesecima, divljač je česta na stolu. Jela od divljači zahtijevaju robusna crna vina, poput cabernet sauvignona, merlota, syraha ili trnjka.

5. Uparivanje vina s pečenim povrćem

Pečeno povrće, poput bundeve i batata, zahtijeva vino koje može nadmašiti te bogate okuse. Bijela vina poput chardonnaya, žilavke ili viogniera su odličan izbor.

6. Uparivanje vina s orašastim plodovima

Orasi, lješnjaci i bademi su odličan izbor za aperitiv u jesenskoj sezoni. Oni se divno slažu sa slatkim bijelim vinima poput gewürztraminera ili sa portom.

7. Uparivanje vina s desertima

Kada je riječ o desertima, slatko vino je najbolji izbor. Muscat ili late harvest riesling su odlični izbori za šumske plodove, dok se porto odlično slaže s tamnom čokoladom.

Na kraju, najvažnije pravilo kod uparivanja vina i hrane je da ne postoji pravilo. Ovi savjeti su samo smjernice. Najvažnije je da uživate u procesu otkrivanja novih kombinacija i uživate u jesenskim okusima uz vrhunska vina iz naše ponude.

Zaronite u svijet hedonizma, otkrijte kombinacije koje najbolje odgovaraju vašem ukusu i učinite svaki obrok posebnim.

Klik na “Naruči sada” vodi vas do vrhunskih vina i delikatesa koje nudimo. Donesite jesen na svoj stol uz Hedonism.ba!

Besplatna dostava

Za sve narudžbe iznad 100 KM

Garancija zadovoljstva

Besplatan povrat ukoliko niste zadovoljni

Vrhunski kvalitet

Izbor najboljih proizvoda iz cijelog svijeta

100% Sigurna kupovina

Osigurana sigurna i diskretna narudžba