Svi poklanjamo, pa pojednostavite odabir. Rukohvat vina za nju ili za njega. Crno bijeli kao za smijeh ili za grijeh.
Blatina je autohtona sorta Hercegovine. Ima funkcionalno ženski cvijet zbog čega se u nasadima uvijek uzgaja s pratećim sortama kao što su Alicante Bouschet, Gamay, Merlot, Vranac i Trnjak koji su ujedno i oprašivači Blatine. U slučaju lošije oplodnje zna dati slabije prinose pa je u narodu nastalo ime Praznobačva.
Najrasprostranjenija autohtona hercegovačka sorta iznimne kvalitete, uz koju najčešće idu prateće sorte Bena i Krkošija. Ime je vjerojatno dobila po svojim tankim žilicama koje se naziru u bobici u vrijeme zrelosti, mada neki tvrde da je ime dobila po svojoj žilavosti, tj. otpornosti ili njenom dobro razvijenom korijenu (syn. žila) koji ide duboko u tlo tražeći vodu. Najbolje uspijeva na hercegovačkom kamenjaru gdje prevladava mediteranska klima s blagim zimama i toplim i suhim ljetima, izrazitim kišnim oborinama u hladnijem dijelu godine.
Gastro preporuka:
Vino Blatina odlično prati tamna mesa u bogatim umacima, jela od divljači, teletinu i janjetinu ispod sača. Pije se na temperaturi od oko 18 oC.
Vino Žilavka preporučamo uz jela ispod peke uz riječne i morske delicije, te uz pečenu janjetinu i teletinu.
Pije se rashlađeno na temperaturi od 10 do 12 oC.
Pakiranje sadrži 2 boce.
Recenzije
Još nema recenzija.