Posebna ponuda za ljubitelje vina – nabavite slijed vrhunskih bijelih vina direktno na svoj kućni prag. Ovaj odlični slijed sastoji se od probranih Žilavki i Chardonnay vina.
Degustacija vina u vašem domu uz izvrsnu hranu je odlično iskustvo kojim možete oduševiti i najzahtjevnije goste. To je sjajno vrijeme za isprobavanje novih vina i razvijanje vlastitih ukusa.
Sastavili smo ovaj slijed kao odličnu preporuku sa kojom ne možete pogriješiti bez obzira jeste li vrhunski znalac ili tek ulazite u svijet uživanja u vinu. Najbolje ga je kombinirati uz sireve, tjesteninu, jela od bijelog mesa i ribe, jela od povrća i kuhanu janjetinu.
U kršnom ambijentu sunčane Hercegovine, na blagodetnoj zemlji natopljenoj divljom Neretvom i znojem vinogradara rođena je raskošna Žilavka. Onima koji se bave njegovom proizvodnjom ovo je tekuće zlato bogata i izdašna nagrada. Uspravna i prkosna, poprimila je sve karakteristike kraja u kojem je nastala, pa jednako dobro podnosi periode dugotrajnih suša, kao i periode obilnih jesenskih padavina, svojstvenih ovom kraju.
Žilavka je karakteristično južnjačko vino sa specifičnim mirisom, kristalno čistom zelenkasto -žutom bojom i izuzetnom jačinom pa je lako pronašla svoje mjesto u samom vrhu vinskog svijeta.
U njezinom je osebujnom okusu davne 1353. godine uživao bosanski ban Tvrtko, a našeg nobelovca Ivu Andrića upravo je Žilavka iz Carskih vinograda inspirirala da svojevremeno napiše najljepše misli o vinu. Velika imena su se mijenjala, ljudi su dolazili i prolazili, a hercegovački je krš gordo stajao i uvijek iznova plijenio ljepotom svojih plodova.
Naziv: Žilavka
Kategorija: Vrhunsko vino
Sortni sastav: 95% Žilavka i 5% Bena
Udio alkohola: 12 %
Temperatura serviranja: 10 – 12 °C
Godina proizvodnje: 2013.
Gastro preporuka:
Blaži sirevi nenapadnog okusa, riblji specijaliteti i bijela mesa su u potpunoj harmoniji sa proslavljenim okusom Žilavke.
Žilavka je bujnog i uspravnog rasta. Redovite je i dobre rodnosti. Listovi su srednje veliki do veliki, obično petodijelni. Lice lista je glatko svjetlo zelene boje, a naličje lista za nijansu svjetlije i dlakavo.
Grozdovi žilavke srednje su veliki, piramidalnog ili cilindričnog oblika. Često se mogu naći rastresiti, ali i vrlo zbijeni grozdovi Žilavke u vinogradima. Bobice su okrugle srednje velike do velike, zeleno-žutih do žuto-jantarnih nijansi. U vrijeme berbe sadržaj šećera može doseći 25%, a ukupne kiseline se kreću u rasponu od 5 do 7 g/l.
Svojstva vina: Daje kvalitetna vina, koja s dobrih položaja i uz pravilnu vinifikaciju često dostižu vrhunsku kakvoću. Vina su izrazito mineralna, zelenkasto-žute boje, specifične arome koja varira od herbalnih do cvjetnih nota. Bogata su ekstraktom, i dostižu od 12 do 14 vol. % alkohola i 5 do 6 g/l ukupnih kiselina, što pridonosi punoći i harmoniji ovoga vina.
Ručno ubrano grožđe dodatno je odabrano u procesu prerade i ohlađeno i prešano cijelo kako bi Žilavka nudila najbolje. Ima zelenkasto-žutu boju s izrazitim cvjetnim aromama i laganim notama agruma. Okus je uravnotežen i svjež.
Naziv: Žilavka Nuić
Kategorija: Suho bijelo vino
Podrijetlo: BiH
Udio alkohola: 14 %
Boja: Zelenkasto-žute boje.
Okus: Okus je uravnotežen i svjež.
Gastro preporuka
Odlično prati razne vrste tjestenina, ribe, janjetinu kao i rižote.
Pije se rashlađeno na temperaturi od 10 do 12 oC.
Elegantna zeleno-žuta boja upućuje na visoku kvalitetu vina. Miris je voćnog karaktera, a u njemu je naglašeno tropsko voće poput dinje i ananasa te breskva od koštunjavog voća sa notama vanilije. Vino je suho, harmonično, puno, kremozno, izvrsne strukture tijela. Ugodne kiseline daju suptilnu svježinu tom bogatom, gustom vinu čiji završetak traje vrlo dugo uz osjećaj ugode i zadovoljstva.
Vrhunski Chardonnay Andrija odlično je vino. Lijepog karaktera i ugodnog okusa. Kao i sva vina iz ovoga podruma, oduševiti će vas svježinom i ugodnošću okusa.
Sortni sastav: 100% Chardonnay
Boja: Zlatno žuta.
Miris: Nježan i vrlo ugodan sa blagim notama vanilije i badema.
Okus: Lijepo zaokružen, kompleksan sa jako dugim završetkom.
Gastro preporuka
Odlično prati razne vrste tjestenina, rakove, školjke, lignje te riječne i morske ribe.
Pije se rashlađeno na temperaturi od 12 do 14 oC.
Recenzije
Još nema recenzija.