Početkom 20-tog. Stoljeća, pradjed Luka vraća se iz emigracije iz Amerike, te podiže prve male nasade vinograda u polju Rastok i proizvodi male količine vina za obitelj i prijatelje. Nakon njega, početkom 60-tih godina prošlog stoljeća, vinograde preuzima djed Jakov, koji odlazi kod prijatelja na Pelješac ( Hrvatska – Dalmacija ) i donosi prve čokote „Plavca malog“ najpoznatije i najkvalitetnije sorte Dalmacije u Bosnu i Hercegovinu.
Zanimljivo je, da je djed Jakov želio posaditi sortu „plavka“ koja se tada masovno sadila u Hercegovini i Vrgorskom kraju, a greškom je donio čokote Plavca malog. Zbog specifičnosti „plavca malog“, bila je manja količina uroda, ali nasuprot tomu, veća kvaliteta vina, te je u kraju postalo poznato da se najbolje vino pije u kući obitelji Begić.
Vrhunsko vino sunčanog, suhog i blagoslovljenog kraja Hercegovine uz dodir lijepe Dalmacije, koje svojom osebujnošću, puninom pogleda i okusa, ispunjava svakog onog tko ga pije.
Kao plod stoljetne tradicije spram uzgoja grožđa i njegovanja vina PLAVAC MALI je proizveden od istoimene sorte kontroliranog zemljopisnog porijekla i odnjegovan u obiteljskom podrumu. Ovo vino, prirodne rubin crvene boje sa modrom refleksijom, nježnih tanina i zanosne strukture povezuje samo ono najbolje što nam daje mjesto gdje se spajaju Hercegovina i Dalmacija.
Naziv: Begić Plavac Mali
Kategorija: Suho crno vrhunsko vino
Sastav: Plavac mali
Alkohol: 13%
Temperatura serviranja: 16-18 °C
Boja: Rubin crvene boje sa modrom refleksijom.
Okus: Okus je bogat.
Gastro preporuka
Odlično pristaje uz razna jela od ribe i mesa, te svježe i zrele sireve. Idealno poslužiti na temperaturi 16-18°C.
Recenzije
Još nema recenzija.