Početkom 20-tog. Stoljeća, pradjed Luka vraća se iz emigracije iz Amerike, te podiže prve male nasade vinograda u polju Rastok i proizvodi male količine vina za obitelj i prijatelje. Nakon njega, početkom 60-tih godina prošlog stoljeća, vinograde preuzima djed Jakov, koji odlazi kod prijatelja na Pelješac ( Hrvatska – Dalmacija ) i donosi prve čokote „Plavca malog“ najpoznatije i najkvalitetnije sorte Dalmacije u Bosnu i Hercegovinu.
Zanimljivo je, da je djed Jakov želio posaditi sortu „plavka“ koja se tada masovno sadila u Hercegovini i Vrgorskom kraju, a greškom je donio čokote Plavca malog. Zbog specifičnosti „plavca malog“, bila je manja količina uroda, ali nasuprot tomu, veća kvaliteta vina, te je u kraju postalo poznato da se najbolje vino pije u kući obitelji Begić.
Vrhunsko vino proizvedeno od istoimene sorte kontroliranog zemljopisnog porijekla, kontrolirane maceracije i fermentacije i odnjegovan u novim barrique bačvama Slavonskog hrasta u razdoblju od 12 do 14 mjeseci. Bačve su paljene na medium razini, tako da uz specifični „ barrique“ okus, dominira obogaćeni okus vina s naglaskom karamele i suhog voća. Njegov osebujan okus, crveno-crna prirodna boja uzburkuje krv, pojačava strast, te traži zadovoljstvo i drugi put.
Naziv: Begić Plavac mali barrique
Kategorija: Suho crno vrhunsko vino
Sastav: Plavac mali
Alkohol: 13,5%
Temperatura serviranja: 16-18 °C
Boja: Crveno-crna prirodna boja.
Okus: Okus je bogat.
Gastro preporuka
Služi se na temperaturi 16 – 18 °C te izvrsno pristaje uz svako dobro predjelo od pršuta i zrelih sireva, glavna jela od divljači, crvenog i začinjenog mesa te razna pečenja.
Recenzije
Još nema recenzija.