Vinarija Škegro započela je s radom 1996 godine. Vina su odraz predanog rada i energije koju ulažemo. Odraz Hercegovine i njenih prirodnih ljepota. Skupa s vinima učimo i rastemo. Sretni smo i ponosni kada pronađu put do vas i ispričaju vam priču. Priču koja traje i ostavlja trag. Naši vinogradi, zasađeni Žilavkom, Blatinom dio su Mostarskog vinogorja, a nalaze se u neposrednoj blizini podruma u Radišićima (Ljubuški). Uz mnogo pažnje, znanja i strpljenja, brižno i kroz cijelu godinu vino radimo i gradimo u vinogradu jer čvrsto vjerujemo da samo vrhunsko grožđe daje vrhunska vina. Dugogodišnju tradiciju ovih krajeva pretvorili smo u moderan, mali biznis. Količine vina koje pravimo su ograničene, ali sve zbog toga kako bi se postigao vrhunski kvalitet. Uvjereni smo da ćete uživati u njima.
Carsus Žilavka proizvod je berbe organizirane dva tjedna unaprijed, prilikom koje je provedena selekcija samo najboljih grozdova. Rezultat je vrhunsko suho vino zlatnožute boje, bogatog i zrelog mirisa.
Odabrano grožđe Žilavke, nakon hlađenja grožđa i selekcije najboljih grozdova, prešano je na tri različita načina, slijedeći našu filozofiju da iz različitih vinograda izvučemo njihove najbolje karakteristike, po jedna trećina od svakog načina: prešanje cijelog grožđa, prešanje cijelih bobica, hladna maceracija u trajanju od 12h prije prešanja. Nakon dekantiranja bistrih mošteva, spojeni su na kontrolirane fermentacije na 10-18C u inoxu 75% i 25% novim drvenim bačvama: odabrani su specijalno obrađeni lagano paljeni 500L tonneaux Nadalie Perle Blanche Fruity, zbog svojih nenametljivih finih aroma i tanina. Nakon fermentacije nastavlja se dozrijevanje i tjedno miješanje finih taloga kvasaca u inoxu i drvenim bačvama u trajanju od 6 mjeseci, kada su vina sljubljena i iduća 3 mjeseca odležala na kvascima bez miješanja do punjenja.
Zlatnožute boje u čaši i zrelije na nosu, slađe i voćno s vrlo ugodnom vanilijom tek u naznakama. Na nosu djeluje punije, ali i mekše, dobro zaokruženo. Harmonično s podatnom strukturom i punijeg, ali vitkog tijela s uklopljenim alkoholima i kiselinama te neprimjetnim utjecajem drva.
Izrazito sofisticirano vino sorte žilavka iz dobre berbe koja diskretno zaokružena drvom i s upečatljivom strukturom nagovještava svoj puni potencijal u godinama koje dolaze. Konzumirati odmah ili kroz 4 do 5 godina.
Naziv: Carsus Žilavka
Kategorija: Suho bijelo vrhunsko vino
Sastav: 100% Žilavka
Okus: Resko voće, lijepo raspoređene rasplesane kiseline, srednje puno tijelo.
Alkohol: 13%
Temperatura serviranja: 10-12°C
Boja: Svijetle, bistre zelenkastožute boje.
Gastro preporuka
Dobro se slaže s laganijom kuhinjom. Perad iz uzgoja ili ulova, svjetlije meso, tjestenine i rižoti. Servirati na temperaturi 10-12°C.
Recenzije
Još nema recenzija.