📞 Direktni kontakt: +387 (0) 39 705-758

🎁 Ručno izrađeni unikati sa posvetom

🏦 Brzo i sigurno plaćanje transferom

Ginova tajna povijest: Stvari koje niste znali o omiljenom ljetnom piću

Ljeto je doba godine koje prirodno priziva mirise i okuse osvježavajućih pića, a jedno od njih definitivno je gin. Upravo ovom žestokom alkoholnom piću, koje je postalo sinonim za ljetne večeri, želimo posvetiti posebnu pozornost. Da bismo shvatili zašto je gin postao toliko omiljen i prepoznatljiv, moramo se vratiti u vrijeme njegova nastanka.

Korijeni gina

Gin je, poput mnogih drugih stvari koje danas uzimamo zdravo za gotovo, prošao kroz burno i fascinantno putovanje kroz povijest. Njegove korijene možemo pratiti sve do srednjeg vijeka, kada su se biljke poput kleke koristile za liječenje različitih tegoba. Međutim, prvi pravi gin, poznat kao “jenever”, potječe iz Nizozemske u 16. stoljeću. Tada se ovo piće koristilo kao lijek za bubrežne bolesti, a proizvodilo se destilacijom fermentirane ječmene pive s biljem, posebno s klekom. Ta je verzija bila daleko od rafiniranih okusa gina kakvog danas poznajemo.

Njegova se popularnost brzo širila, posebno među britanskim vojnicima koji su boravili u Nizozemskoj tijekom Tridesetogodišnjeg rata. Oduševljeni efektom “hrabrosti” koji je pružao gin, vojnici su ga donijeli natrag u Englesku. Od tada, proizvodnja gina prešla je kanal i u 17. stoljeću počela je prava gin manija u Engleskoj. Proizvodnja i potrošnja gina eksplodirale su, a piće se često koristilo kao alternativa skupom uvoznom brandyju.

Gin: Od medicinskog lijeka do sofisticiranog pića

U ranim danima svog postojanja, gin je bio daleko od sofisticiranog pića koje danas poznajemo. Ali s vremenom, destilacija je usavršena, što je ginu dalo glatkoću i suptilnost koja mu danas daje tako posebnu privlačnost. Krajem 17. stoljeća, kada je William Orange s Nizozemskog prijestolja preuzeo britanski tron, gin je postao još popularniji. Zakon o destilaciji iz 1690. godine omogućio je proizvodnju gina bilo kome tko je bio voljan platiti nominalnu licencu. Do sredine 18. stoljeća u Londonu je postojalo oko 7000 prodavaonica gina, poznatih kao “dramske trgovine”. Na vrhuncu svoje popularnosti, konzumacija gina u Londonu dosegnula je otprilike 10 litara po osobi godišnje!

Svijetli i tamni dani gina

No, nisu sva vremena bila dobra za gin. Tijekom Gin Crazea u 18. stoljeću, prekomjerna proizvodnja i konzumacija gina u Londonu dovela je do ozbiljnih društvenih problema, što je potaknulo vladu da strogo regulira proizvodnju i prodaju. Nakon toga, gin je postao manje popularan, ali je ponovno oživio krajem 19. i početkom 20. stoljeća, posebno s razvojem suhih stilova gina, poput London Dry Gina. Danas gin doživljava novu renesansu, s nizom malih proizvođača koji istražuju inovativne okuse i stvaraju premium gine koji su popularni širom svijeta.

U Hedonism.ba cijenimo povijest gina i strastveno smo posvećeni prenošenju te raskoši povijesti našim kupcima. Stoga smo se pobrinuli da naša ponuda gina bude iznimno raznolika i obuhvati široku paletu marki koje svaka na svoj način pričaju priču o ovom čarobnom piću. Bilo da se radi o tradicionalnom London Dry ginu, Old Tom ginu ili pak nekom od suvremenih gina s okusima, svaka boca ima svoju jedinstvenu priču koju želimo podijeliti s vama.

Značaj povijesti i proizvodnje gina

Razumijevanje porijekla i povijesti gina ključno je za pravo cijenjenje ovog pića. Znanje o tome kako je gin evoluirao, kako se mijenjao i adaptirao tijekom stoljeća, obogaćuje svaki gutljaj koji konzumiramo. Čini naše iskustvo pićem dubljim i slojevitijim, omogućavajući nam da doista osjetimo i cijenimo kompleksnost okusa i mirisa koje gin pruža.

No, naša strast za ginom ne završava samo na povijesti. U Hedonism.ba vjerujemo da je ključno razumijevanje svake faze procesa proizvodnje gina kako bismo mogli uživati u svakoj kapljici do maksimuma. Stoga smo posvećeni pružanju dubinskog uvida u svijet gina, bilo kroz naš blog, kroz naše virtualne degustacije ili majstorske tečajeve. Želimo vas obučiti kako prepoznati kvalitetan gin, kako odabrati pravu čašu, kako pravilno servirati gin, te kako ga kombinirati s drugim pićima i hranom.

S Hedonism.ba, ulazite u svijet gina

Dakle, dok ulazite u svijet gina s Hedonism.ba, ne kupujete samo bocu alkohola. Kupujete priču. Priču koja je stara stoljećima i koja je prošla kroz toliko transformacija, a opet je uspjela zadržati svoj jedinstveni karakter i šarm. S Hedonism.ba ulazite u svijet u kojem gin nije samo piće – to je iskustvo, avantura i putovanje kroz vrijeme.

Neka vaše putovanje kroz svijet gina započne

Hedonism.ba je tu da vas provede kroz sve te priče i da vam pomogne otkriti čari gina na potpuno nov način. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite na ovom putovanju, uronite u našu kolekciju i pronađete svoju savršenu bocu gina.

Neka ovo putovanje kroz povijest gina bude prilika za otkrivanje ili ponovno otkrivanje nevjerojatne raznolikosti i bogatstva ovog sofisticiranog pića. Sada, kada ste upoznati sa fascinantnom prošlošću i slojevitim okusima koje gin pruža, vrijeme je da započnete svoju vlastitu avanturu.

Kliknite na gumb “Naruči sada” i započnite svoje nezaboravno gin putovanje. Pregledajte naše stranice, izaberite svoje omiljene ginove i učinite svoju kolekciju pića još bogatijom i raznovrsnijom. “Osjećaj gina, okus ljeta!” Sa Hedonism.ba, ljeto nikada ne mora završiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Besplatna dostava

Za sve narudžbe iznad 100 KM

Garancija zadovoljstva

Besplatan povrat ukoliko niste zadovoljni

Vrhunski kvalitet

Izbor najboljih proizvoda iz cijelog svijeta

100% Sigurna kupovina

Osigurana sigurna i diskretna narudžba