📞 Direktni kontakt: +387 (0) 39 705-758

🎁 Ručno izrađeni unikati sa posvetom

🏦 Brzo i sigurno plaćanje transferom

Definicija luksuza se konstantno mijenja, ali šampanjac ostaje zauvijek

Tko je zapravo izumitelj ”čudesnih mjehurića”???

Postoji dosta različitih priča i teorija o tome tko je izumio šampanjac…

Narod Francuske mislio je da je odgovor otkrio 1821. godine kada je benediktinski redovnik Dom Groussard ispričao divnu priču o Domu Perignonu.

Rekao je da je Dom Perignon doživio sretnu nesreću kada je zatvorio punu  bocu vina prije nego što je ono potpuno fermentiralo, vino je nastavilo fermentirati u boci a kad ju je redovnik otišao otvoriti, čep je iskočio a vino je zapjenilo i zaiskrilo.

Znatiželjan, Dom Perignon si je natočio čašu, bio je oduševljen okusom i malim mjehurićima koji su mu škakljali nos.

Pozvao je ostale redovnike i rekao :

“Braćo, dođite brzo – ja pijem zvijezde!”

Nakon slučajnog otkrića, Dom Perignon je razvio metodu kojom je osigurao da se mjehurići uvijek stvore u boci, metoda champenoise.

Ova priča izazvala je drugi samostan u Carcassonneu (južna Francuska) da podigne ruku i kaže: “Ne, mi smo bili prvi.”

Benediktinski redovnici u Carcassonneu dokumentirani su kao proizvođači pjenušavog vina već od 1531. Njihova verzija zove se Blanquette de Limoux, punjenje vina u boce prije nego što ono završi fermentaciju. Dakle, iako se samostan Carcassonne može smatrati prvim pjenušcem napravljenim namjerno, oni nisu izmislili modernu metodu pravljenja šampanjca.

Međutim, Carcassonneova tvrdnja potaknula je još jednu legendu koja kaže da je Dom Perignon posjetio njihov samostan, vidio njihov proces proizvodnje pjenušavog vina i ukrao im recept

Nema nikakvih pisanih dokaza, koji bi utvrdili, tko je zapravo prvi izumio šampanjac, možda je šampanjac sam sebe izumio… ?!

Pjenušavo  vino  Champagne otkriveno je posve slučajno, sve je počelo kada su se vinogradari iz regije Champagne pokušavali izjednačiti s burgundskim vinima. No, nisu uspjeli zbog hladnih zima u regiji, zbog kojih bi prestala fermentacija vina koje je ležalo u podrumima.

Hladna klima omogućila je da se uspavane stanice kvasca ponovno probude u proljeće i počnu fermentirati uzrokujući oslobađanje plina ugljičnog dioksida, koji bi stvarao pritisak u boci.

Danas je Šampanjac jedno od najpopularnijih pića na svijetu, nezaobilazno za sve vrste proslava i svečanih manifestacija.

Ukoliko tražite preporuku za šampanjac ili pjenušac, imate bilo kakavih pitanja ili trebate bilo kakvu pomoć, možete nam se javiti na facebook stranici, instagram profilu ili whatsapp porukom i naši stručnjaci će vam pomoći da odaberete najbolje vino za svoju vrhunsku večeru.

Arhiva Šampanjac – hedonism.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Besplatna dostava

Za sve narudžbe iznad 100 KM

Garancija zadovoljstva

Besplatan povrat ukoliko niste zadovoljni

Vrhunski kvalitet

Izbor najboljih proizvoda iz cijelog svijeta

100% Sigurna kupovina

Osigurana sigurna i diskretna narudžba