📞 Direktni kontakt: +387 (0) 39 705-758

🎁 Ručno izrađeni unikati sa posvetom

🏦 Brzo i sigurno plaćanje transferom

Dekantiranje vina

Jeste li se nekada zapitali kojoj namjeni služi dekanter i morate li ga imati? Je li on važan samo za estetiku ili za okus i aromu vina? 

Dekantirati dolazi od francuske riječi decanter što u prijevodu znači odtakati ili preljevati. Dekanteri su oduvijek imali značajnu ulogu u posluživanju vina. Prvi poznati stakleni dekanteri pojavili su se u Siriji 5.000 g. pr. Kr.

Unatoč tome, raširena upotreba dekantera postala je uobičajena tijekom razdoblja Rimskog carstva. Stari Rimljani su bili pioniri u upotrebi stakla kao materijala. Nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva, proizvodnja stakla se drastično smanjila zbog čega je većina dekantera kasnije bila izrađena od bronce, srebra ili zlata. 

Mlečani su ponovno uveli staklene dekantere tijekom renesansnog razdoblja gdje su ih pravili dugog vitkog vrata koji se otvara u široko tijelo, povećavajući izloženu površinu vina, omogućujući mu da reagira sa zrakom. 1730-ih britanski proizvođači stakla uveli su čep kako bi mogli kontrolirati izloženost vina zraku. Od tada se osnovni dizajn dekantera malo promijenio.

Dekanter je jedan od osnovnih alata profesionalnih sommeliera i stručnjaka i nezaobilazno pomagalo svakog zaljubljenika u vino. Postupak dekantiranja je da se vino iz boce polako i pažljivo prelije u dekanter (veću staklenu posudu). Uobičajeno je da se vina starijih godišta dekantiraju kako bi se odvojila bistra tekućina od taloga koji nastaje vremenom.

Za degustaciju starijih vina potrebna je mala priprema. Naime, vino koje je odležavalo godinama sadrži talog koji je potrebno odvojiti. Stoga se takve boce stavljaju u uspravan položaj najmanje jedan dan prije nego što će biti otvorena, a kako bi talog koji je bio raspoređen po cijeloj dužini boce spao na samo dno.

Također vina se dekantiraju kako bi se ozračila jer kod starih vina čest je slučaj da su takva vina jako dugo zatvorena u boci, gdje im je vremenom ponestalo kisika, pa postupkom preljevanja vina u dekanter vino mikrooksidira i počinje otpuštati svoje arome koje su bile zarobljene. No važno je znati da previše kisika može uništiti Vaše vino. Savjet je da se vina dekantiraju otprilike 20 min prije posluživanja.

Često se vino preljeva u dekanter uz svijeću pri čemu svijeća ne samo da ima dekorativnu ulogu već je jako bitna zbog trenutka zaustavljanja preljevanja boce, odnosno svijetlost svijeće pomaže kako bi vidjeli talog koji se nalazi na dnu boce.Zalto Decanter Axium 1450 ml


Zalto Decanter Mistique 1900 ml

Besplatna dostava

Za sve narudžbe iznad 100 KM

Garancija zadovoljstva

Besplatan povrat ukoliko niste zadovoljni

Vrhunski kvalitet

Izbor najboljih proizvoda iz cijelog svijeta

100% Sigurna kupovina

Osigurana sigurna i diskretna narudžba