📞 Direktni kontakt: +387 (0) 39 705-758

🎁 Ručno izrađeni unikati sa posvetom

🏦 Brzo i sigurno plaćanje transferom

Kako je Marie Antoinette promijenila svijet čaša za vino modelirajuć ih prema svojim grudima?

Povijest čaša za vino je bogata i raznolika kao i vino koje nose, prateći put od drevne upotrebe do moderne elegancije. Evo nekoliko zanimljivih uvida u evoluciju čaše za vino:

Drevni počeci

Korijeni čaša za vino mogu se pratiti do drevnih civilizacija. U drevnom Rimu, vino se obično konzumiralo iz plitkih, širokih zdjela. Egipćani, s druge strane, pili su vino iz pehara napravljenih od raznih materijala, od keramike do plemenitih metala poput srebra. Ovi pehari bili su statusni simboli, gdje su bogati uživali u ukrasnim verzijama, dok su manje imućni koristili jednostavnije zemljane šalice.

Uvođenje čaša sa stalkom:

Upotreba čaša sa stalkom, što je dizajn čaše za vino najpoznatiji danas, nije se pojavio do 14. stoljeća. Ovaj razvoj bio je pokretan uvjerenjem da vino treba konzumirati iz staklene posude kako bi se poboljšao njegov okus i aroma. Prve čaše za vino bile su napravljene od puhanog stakla, tehnika koja ih je činila skupim i ekskluzivnim za bogate.

Evolucija kroz doba:

Tijekom povijesti, čaše za vino doživjele su razne promjene. Navodno su spiljski ljudi pravili čaše od prirodnih materijala poput lubanja ili školjki. Tehnika puhanja stakla, koja je došla kasnije, učinila je čaše za vino češćim, iako su ostale lomljive. Renesansa je dovela do pojave novih, spektakularnih dizajna i materijala u proizvodnji čaša za vino. Do 18. stoljeća, staklo je postupno ustupilo mjesto kristalu, cijenjenom zbog svog sjaja i obradljivosti.

Raznolikost u moderno doba:

Danas, čaše za vino dolaze u nizu oblika i veličina, svaka dizajnirana da poboljša karakteristike različitih vrsta vina. Čaše za crveno vino, na primjer, imaju zaobljeniju, širu zdjelu kako bi olakšale oksidaciju, za što se vjeruje da poboljšava okus crnih vina. Čaše za bijelo vino variraju od uskih flauta za šampanjac do širokih i plitkih oblika za sorte kao što je Chardonnay.

Utjecaj Marie Antoinette:

Legenda, iako nepotvrđena, odnosi se na stvaranje čaša za šampanjac. Kaže se da je prva čaša za šampanjac bila modelirana prema dojci Marie Antoinette i napravljena od porculana u 13. stoljeću kao poklon za njenog supruga, Louisa XVI. Ovaj stil karakterizira širina i plitkoća od normalnih čaša, slično onima koji se koriste danas.

Znanstvena rasprava

Učinak oblika čaše na okus vina ostaje predmetom rasprave. Dok neki vjeruju da oblik čaše koncentrira okus i aromu vina, naglašavajući karakteristike sorte, drugi tvrde da se ovo temelji na pogrešnim idejama o percepciji okusa. Ipak, vjerovanje da oblik čaše može utjecati na iskustvo degustacije vina i dalje traje.

Od svog skromnog početka u drevnim vremenima do njihovog sadašnjeg statusa kao simbola sofisticiranosti i užitka, čaše za vino su se znatno razvile, odražavajući kulturne i tehnološke napretke društva. Ovo fascinantno putovanje čaše za vino, od jednostavnog alata do sofisticiranog posuđa, odražava duboku povezanost između ljudske kulture i uživanja u vinu.

Može li oblik čaše utjecati na okus vina? Cijela vinska industrija ovisi o tome. Bez obzira slažete li se ili ne, čaše za vino imaju svoju povijest i vrijednost, a svaki oblik i veličina čaše donosi svoj jedinstveni dojam na doživljaj degustacije vina.

Na kraju priče o povijesti čaša za vino, vrijedno je spomenuti nekoliko dodatnih zanimljivih činjenica:

Izdržljivost i boja stakla

U ranim danima staklarstva, kada su staklari počeli čistiti sirovine da bi uklonili elemente koji uzrokuju boju, također su nenamjerno uklonili komponente poput vapna koje su dodale izdržljivost staklu.

Evolucija čaša za šampanjac

Čaše za šampanjac bile su izvorno široke i ravne, dizajn koji je brzo ispuštao mjehuriće, uzrokujući da se pjenušavost brže rasprši nego što se očekivalo. To je dovelo do razvoja moderne flute za šampanjac.

Promjene veličine tijekom vremena: Povijesno, čaše za vino bile su mnogo manje nego danas. Čaša za vino nekada je bila oko sedam puta manja od prosječne čaše koju sada koristimo. Tijekom vremena, čaše za vino su postale više, a njihovi stalci su se produljili, djelomično da bi se spriječilo da ruka zagrijava vino i djelomično iz estetskih razloga.

Olovnokristalno staklo

Englez po imenu George Ravenscroft pripisuje se poboljšanje ljepote i čvrstoće stakla. Dodao je oksid olova i kremen u smjesu, dajući staklu kristalni izgled i čineći ga jačim.

Čaše za vino su porasle u veličini

Od 1700. godine, veličina čaša za vino značajno se povećala. Prosječna čaša za vino 1700. godine sadržavala je otprilike 66 mililitara tekućine, dok je prosječna veličina 2017. godine bila otprilike 449 mililitara. Ovo dramatično povećanje veličine moglo bi pridonijeti porastu konzumacije vina.

Faktori koji utječu na veće čaše

Rast veličine čaše za vino, posebno brz od 1990-ih, može se pripisati nekoliko faktora. Cvjetanje aprecijacije vina u 90-ima dovelo je do preferencije za veće čaše, koje omogućuju vinu da “diše” i bolje su za miješanje i mirisanje. Tendencija za većim čašama na američkom tržištu također je utjecala na ovaj rast. Zanimljivo je da veće čaše za vino mogu imati ekonomske koristi, jer posluživanje vina u većim čašama u barovima može povećati prodaju.

Ove činjenice ističu fascinantne i često zanemarene aspekte povijesti čaše za vino, pokazujući kako je njen razvoj bio pod utjecajem kulturnih ukusa, tehnolo

Besplatna dostava

Za sve narudžbe iznad 100 KM

Garancija zadovoljstva

Besplatan povrat ukoliko niste zadovoljni

Vrhunski kvalitet

Izbor najboljih proizvoda iz cijelog svijeta

100% Sigurna kupovina

Osigurana sigurna i diskretna narudžba