📞 Direktni kontakt: +387 (0) 39 705-758

🎁 Ručno izrađeni unikati sa posvetom

🏦 Brzo i sigurno plaćanje transferom

Kako napraviti Caffè Corretto?

Ako nikada niste pili caffè corretto, ne znate što propuštate. Ovaj talijanski koktel od kave podjednako je ukusan i jednostavan za pripremu, što ga čini izvrsnom opcijom za impresioniranje gostiju bez muke.

Tradicionalni caffè corretto sadrži jedan shot espressa i lozu i to je sve. Inače, loza je rakija koja se proizvodi od fermentiranog neprešanog masulja koji ostaje nakon što se otoči samotočna frakcija mošta za vino.

Loza je obično između 35 i 50 posto alkohola po volumenu, što je čini jednakim standardnim alkoholima od 40 posto poput većine votki i viskija.
Okus loze ovisi o vrsti masulja grožđa koji se koristi za destilaciju, slično kao što okus vina ovisi o vrsti grožđa koja se koristi za njegovu proizvodnju.

Koliko se loza koristi u caffè correttu ovisi o osobi koja naruči koktel. Neki će barmeni dodati nekoliko kapi loze u espresso kako bi napravili caffè corretto, ali najčešća praksa je da posluže shot espressa i shot loze pa samo možete dodati koliko želite.

Nažalost, to znači da će za pravljenje vlastitog caffè corretta trebati dosta pokušaja dok ne otkrijete kako napraviti onaj koji vama odgovara. Ne postoji ispravan način kako napraviti caffè corretto, za razliku od većine koktela. Ova činjenica s jedne strane može biti oslobađajuća ili ograničavajuća ovisno o vašoj osobnosti. Ako volite slijediti pažljivo izložene recepte, ne brinite; ispod je recept. Evo našeg omiljenog recepta, zajedno s našom preporukom da ga prilagodite dok ne pronađete svoju idealnu kombinaciju.

UPUTE

Počnite s izradom espressa. Ovdje nema nekih pravila kojih se treba pridržavati. U nastavku ćemo koristiti Illy službeni recept za izradu ovog izvrsnog napitka, ali možete korisiti i svoju omiljenu kavu sa svojom omiljenom kombinacijom pripreme, važno je da je kava espresso.

12-3 žličice (20-25 ml) illy Espressa
Cca. 1 žlica (15-20 ml) žestokog pića (grappa – loza, sambuca, brandy, Irish Cream)
Tradicionalni Espresso se ‘ispravlja’ kada se želi dobiti toplija i energičnija kava: sve što mu treba je kapljica vašeg omiljenog žestokog pića, da se napuni veseljem. Savršeni napitak kojemu se možete prepustiti u bilo kojem trenutku: mali, oprostivi grijeh.

Pripremite espresso u maloj šalici.
Birajte između svojih omiljenih žestokih pića, odmjerite pravu količinu i ulijte je u espresso.
Poslužite.

Ako želite testirati, preporučujemo da počnete s ravnomjernom udjelom espressa i loze. Za piće standardne jakosti, to znači 25 ml espressa i loze. Iako je 25 ml dosta za caffè corretto, to vam daje dobru polaznu točku i sadrži dovoljno loze kako bi se upoznali s okusom.

Prilagođavanje recepta
Nakon što ste napravili nekoliko caffè corretta, možete početi prilagođavati količinu rakije koju koristite kako biste vidjeli kako se mijenja okus. Sustavni pristup promjeni količine loze je dodavanje ili oduzimanje 10ml rakije. 10 ml je dovoljno da primijetite razliku, a da ne bude tolika da je piće neprepoznatljivo.

Za poduzetne čitatelje, također se možete dodatno razgranati i zamijeniti lozu s drugim alkoholom. U originalu se koristi talijanski pandan lozi grappa, a može se koristiti konjak, brandy i sambuca, a u teoriji možete koristiti alkohol koji vam se sviđa.

Ako želite naručiti caffè corretto u baru, budite spremni odrediti želite li rakiju dodati sami ili bi je trebao dodati vaš barmen. Također, ako želite naručiti caffè corretto s drugim pićem, uobičajena praksa je naručiti “caffè corretto alla sambuca” ili “caffè corretto alla cognac”, koristeći talijansku riječ “alla” što znači “sa”. Sigurni smo da bi vaš barmen razumio da samo kažete “caffè corretto s konjakom”, ali gdje je tu zabava?

Kod nas je Caffè corretto manje uobičajen koktel koji zaslužuje da bude popularniji. U dijelovima Italije je uobičajan napitak nakon obroka. Lako se pravi, lako može prihvatiti zamjenu pića i, da, jako je ukusan! Sljedeći put kada budete htjeli popiti kavu nakon večere, razmislite o caffè corretto umjesto uobičajene kave. Lijepa je promjena i dobro se slaže s talijanskom kuhinjom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Besplatna dostava

Za sve narudžbe iznad 100 KM

Garancija zadovoljstva

Besplatan povrat ukoliko niste zadovoljni

Vrhunski kvalitet

Izbor najboljih proizvoda iz cijelog svijeta

100% Sigurna kupovina

Osigurana sigurna i diskretna narudžba