📞 Direktni kontakt: +387 (0) 39 705-758

🎁 Ručno izrađeni unikati sa posvetom

🏦 Brzo i sigurno plaćanje transferom

KAKO ODABRATI IDEALNU KOMBINACIJU RUMA I ČOKOLADE?

Čokolada i rum?!?
Da, da… Jednostavno, savršen par!

Čokolada i rum imaju slično podrijetlo, budući da stabla kakaovca i šećerna trska rastu u toplim i vlažnim područjima, obično blizu ekvatora.

Rum ima obilje intenzivnih nota koje se divno slažu s kremastim, drvenastim i voćnim (i mnogim drugim) okusima čokolade.

Kao opći savjet, uvijek koristite visokokvalitetni rum i čokoladu jednog porijekla; ako možete, uparite najstariji rum s čokoladom s najvećim postotkom kakaa, a sa mlađim rumovima koristite mliječnije i slađe čokolade.

Čak je preporučeno kombinirati bijele rumove s bijelom ili mliječnom čokoladom, dok tamne čokolade (70 ili više) s rumovima starim najmanje 12 godina.

Ako se namjeravate potruditi spojiti rum i čokoladu, trebate se počastiti i kupiti kvalitetnu čokoladu i rum. To ne znači da postupak neće funkcionirati ako imate manji budžet, ali ovo bi trebala biti poslastica.

Prilikom odabira ruma morate obratiti pozornost na bačve. Proces proizvodnje hrastovih bačvi koje se obično koriste za odležavanje alkoholnih pića uvelike pridonosi simfoniji konačnih okusa: ugljen, dim, vanilija, karamela itd.

Ovaj postupak služi za poboljšanje cjelokupnog iskustva kušanja pa upotrijebite ovo dodatno znanje kako biste lakše odabrali pravu čokoladu.

Rum, kao i čokolada, ima mnoštvo složenosti i sorti koje nude mnoštvo prilika za pronalaženje savršenih parova. To znači da su vam mogućnosti odabira ruma otvorene, ali ako ste u nedoumici odaberite nešto super zadimljeno ili slatko.

Po čemu se bijeli rum razlikuje od tamnog i kako se pravi začinjeni rum. Zanimljivo je da je u davnim godinama bijeli rum bio samo mladi rum koji nije poprimio tamnije tonove bačve. Sada je razlika malo složenija; rum se često odležava i potom filtrira kako bi se uklonila boja. Začini se mogu dodavati tijekom odležavanja u bačvi.

Tražite rumove koji sadrže mnoštvo okusa uključujući: tropsko voće, citruse, limetu, tople začine poput đumbira i muškatnog oraščića. Čokolade s bilo kojim od ovih okusa dobro se uparuju s rumom. Probajte odležani rum s čokoladama punjenim marcipanom.

Mliječna čokolada i bijela čokolada najbolje se slažu s rumovima koji imaju voćno tijelo i note hrastovine te su uravnoteženog i laganijeg karaktera.

Čokolade sa 60-72% kakaa pružaju nevjerojatne kombinacije, ako ne i neke od najboljih! Ova razina kakaa najbolje se slaže s rumovima koji odišu tamnijim notama okusa, poput karamele, kave, kože, duhana, dima i tamnog suhog voća sličnog datuljama, grožđicama i tamnom bobičastom voću.

Mliječna čokolada može obložiti nepce šećerom, pa ako više volite mliječnu čokoladu – neka porcija za sparivanje bude mala. Imajte na umu da će se rum koji je odstajao ne samo dobro slagati s manjom porcijom, već će također pomoći u čišćenju nepca.

Spajanje hrane nije znanost, već umjetnost, tako da ovdje nema ispravnog ili krivog i bit će vam drago znati da praksom usavršavate iskustvo. Stoga krenite, eksperimentirajte i uživajte!

Za pregled naše selekcije vrhunskih rumova pritisnite ovdje.

Za pregled naše selekcije premium čokolada pritisnite ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Besplatna dostava

Za sve narudžbe iznad 100 KM

Garancija zadovoljstva

Besplatan povrat ukoliko niste zadovoljni

Vrhunski kvalitet

Izbor najboljih proizvoda iz cijelog svijeta

100% Sigurna kupovina

Osigurana sigurna i diskretna narudžba