📞 Direktni kontakt: +387 (0) 39 705-758

🎁 Ručno izrađeni unikati sa posvetom

🏦 Brzo i sigurno plaćanje transferom

KAKO UŽIVATI U ESPRESSU POPUT PROFESIONALCA?

Espresso je postao jedan od najpopularnijih načina modernog ispijanja kave. Izvorno, espresso je zamišljen kao način da se brzo konzumira veća količina kofeina u punoj šalici kave prelivanjem vruće vode preko mljevenih zrna kave pod pritiskom.

Priprema espressa ne bi trebala trajati više od jedne minute s odgovarajućim aparatom, ali espresso nije samo proces pripreme. Ispijanje espressa je iskustvo za većinu ljudi, bilo da je to ispijanje na kraju noćnog izlaska ili uzimanje espressa za početak dana.

Količina kave u napitku

Espresso možete naručiti kao pojedinačnu, dvostruku ili trostruku dozu. Uobičajeno je da se u jednoj dozi nalazi 30ml espresso kave. Espresso sadrži oko 60 mg kofeina dok obična kava sadrži od 100 do 135 mg kofeina.

Jednostruka ili dvostruka su najčešće naručene doze. Dvostruka se također naziva doppio, trostruka triplo, a rijetka, koja se uglavnom koristi u SAD-u, četverostruki espresso se naziva quad. Prilikom narudžbe espressa obavezno navedite koju veličinu želite. 

Dok čekate svoj espresso, odvojite trenutak da se uživite u svoju okolinu. Miris svježe kave i mlijeka, atmosfera kafića ili restorana u kojem se nalazite i ljudi oko vas mogu doprinijeti vašem iskustvu uživanja u espressu. 

Da biste pili espresso kao pravi poznavatelj kave, slijedite ove korake. 

VAŽNO: prije serviranja espressa, trebali biste popiti nekoliko gutljaja vode kako biste očistili svoja usta i mogli kušati bogatstvo onoga što ćete popiti.

Svježe pripremljeni espresso bi trebao imati pjenu, nazvanu krema na vrhu. Ovaj sloj su mjehurići obogaćeni kisikom zbog kojih espresso izgleda kao da ima sloj crvenkastog, pjenastog mlijeka na sebi.

To je od kuhanja pod visokim tlakom, kao i od pare koja se oslobađa iz gotovo kipuće vode. Ako želite, možete skinuti ovaj sloj jer ne dodaje ništa espressu, a zapravo neki kažu da ima neugodan okus. Stručnjaci za espresso preporučuju da kremu skinete žlicom prije ispijanja.

Pijuckajnje espressa

Sada ste spremni pijuckati svoj espresso. Jedna čašica espressa treba se popiti u ne više od dva ili tri gutljaja. Pustite da puni okusi espressa oblože vaš jezik i uživajte u mješavini bogatih okusa kave s toplinom iz procesa kuhanja.

Naručite svoj espresso: “Jedan espresso za ovdje, molim.” bi trebalo biti dovoljno.

Možda će vas pitati: “Obični ili dupli?” Osim ako već niste popili previše kofeina, uduplajte ga.


Popijte svoju vodu. Barista će vam vjerojatno poslužiti čašu vode. Ovo je za čišćenje vašeg nepca. Plaćate puno za tih 30 ml tekućine, želite je okusiti!

Promiješajte espresso. Espresso nije homogen, gusti, sirupasti dio ima tendenciju da potone na dno dok svjetlije note lebde na vrhu. Kako biste dobili uravnoteženo iskustvo, dobro promiješajte espresso malom žličicom.


Popijte gutljaj. Neka vam kava prekrije jezik. Ima li sladak okus? Kiselo? Obratite pažnju na kraj. Koji su dugotrajni okusi još u vašim ustima? Ne bojte se srkati!

Neka vam okusi prožimaju osjetila i uživajte u brzom naletu kofeina dok ga unosite u svoj organizam. Ako promiješate kavu, svaki gutljaj trebao bi biti ujednačen i aromatičan, pružajući vam potpuni, čisti doživljaj espressa. 

Trebate li piti vodu prije ili poslije kave?

U Italiji je to klasika: uđete u bar, naručite espresso, a barmen vam pored šalice posluži čašu vode.  

Ova gesta postala je uobičajna i na mnogim mjestima barista automatski popratiti kavu vodom, a da ga ni ne pitaju.

U tom trenutku, jedno od pitanja koja se spontano nameću je: da li prvo pijem vodu ili kavu? 

Voda, negazirana ili gazirana, sobne temperature ili ledena, jedan je od elemenata potrebnih za poboljšanje okusa i omogućavanje razumijevanja organoleptičkih karakteristika kave. Funkcija je vrlo precizna i mijenja se ovisno o tome kada se konzumira. 

Čaša vode pored šalice kave gesta je koja vam daje da shvatite da ste naišli na mjesto koje dobro poznaje bonton pravila konzumiranja kave.  

Kako biste kavu poslužili s elegancijom, poštujući jedan od najvažnijih simbola talijanske tradicije, vode nikada ne bi trebalo nedostajati. Voda ima vrlo važnu funkciju: omogućuje vam da bolje okusite kavu i jasno razlikujete karakteristike napitka koji konzumirate.

Prema bontnu konzumiranja kave, prije ispijanja espressa treba popiti vodu.  

Znate li zašto?  

Voda se koristi za čišćenje nepca i pripremu za potpuno uživanje u aromatičnim svojstvima espressa.

Nadalje, kada se pije nakon kave, voda obavlja suprotnu zadaću: čisti usta od lošeg okusa koji je ostavila nekvalitetna ili pogrešno pripremljena kava.

Prema mišljenju najiskusnijih kušača, oni koji piju vodu nakon kave ne cijene ovo piće. Ljubitelji kave preferiraju da okus kave ostane dugo na nepcu.

Ako ste u potrazi za tradicionalnim iskustvom ispijanja espressa, posjetite pravi kafić s propisno obučenim baristom gdje možete istinski cijeniti umijeće pripreme espressa. Savršena voda, pravilno stlačena kava i besprijekorno tempirano kuhanje stvorit će iskustvo espressa kao ništa što ste do sada iskusili.

U vrhunskoj espreso kavi sada možete uživati i u svom domu. Dovoljno je kliknuti na ovaj LINK i odabrati jedan od vrhunskih proizvoda dostupnih na hedonism.ba platformi. Uživajte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Besplatna dostava

Za sve narudžbe iznad 100 KM

Garancija zadovoljstva

Besplatan povrat ukoliko niste zadovoljni

Vrhunski kvalitet

Izbor najboljih proizvoda iz cijelog svijeta

100% Sigurna kupovina

Osigurana sigurna i diskretna narudžba