hedonism.ba

Zašto biste trebali redovno piti vino?

Jeste li znali da je Hipokrat otac medicine izjavio : „Vino je stvar, na čudesan način namijenjena ljudima, da se primjenjuje kod dobrog i lošeg zdravlja u pravilnim količinama.”

Naravno, Hipokrat je mislio na dobro vino, napravljeno od čistih plodova na ispravan način koji povećava kvalitetu.

Francuzi poznaju ovu tajnu stoljećima. Poznato je da Francuzi konzumiraju jako puno masnoća i mliječnih proizvoda, dok u isto vrijeme u prosjeku imaju puno manje kardiovaskularnih bolesti od Britanaca i Amerikanaca koji imaju sličnu dijetu. Ova razlika se pripisuje umjerenoj konzumaciji crnog vina. 

Koji su pozitivni utjecaji umjerenog ispijanja vina za vaše zdravlje?

Zapravo je malo alkohola zdravo za vas. Umjerena konzumacija alkohola povezana je sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Alkohol, uključujući onaj koji se nalazi u vinu, razrjeđuje krv i podiže dobar HDL kolesterol. Može čak i smanjiti rizik od srčanih bolesti, srčanog ili moždanog udara. Starije odrasle osobe i osobe s čimbenicima rizika za srčane bolesti najveću korist imaju umjerenom konzumacijom alkohola. 

Vino sadrži brojne korisne spojeve s potencijalnim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Polifenoli u vinu mogu pomoći u snižavanju LDL-a ili lošeg kolesterola, dok kalij može smanjiti krvni tlak. Protuupalne osobine vina mogu smanjiti rizik od reumatoidnog artritisa. Kao i kod kardiovaskularnih dobrobiti, pozitivni učinci povezani su s umjerenom konzumacijom. 

Može se boriti protiv upala: crno vino obiluje određenim polifenolima, uključujući antocijane, katehine i tanine (proantocijanidini i elagitanini). Istraživanja sugeriraju da fenolni spojevi u crnom vinu pokazuju antioksidativna i protuupalna svojstva. Istraživanje ne samo da sugerira da konzumacija crnog vina može smanjiti rezistenciju na inzulin, već može smanjiti i oksidativni stres.

Mogu vam izoštriti um: Flavanoli u vinu mogu zaštititi stanice vašeg tijela koje podržavaju zdrave krvne žile – ključna fiziološka korist koja može poboljšati protok krvi u mozgu i spriječiti razvoj štetnih naslaga. Studije na životinjama sugeriraju da posebno resveratrol može spriječiti propadanje pamćenja povezano s godinama.

Može promovirati dugovječnost: Za to su krivi opuštajući efekti konzumacije. Dugoročne populacijske studije povezale su umjereno pijenje alkohola s dužim životom. Istraživanja također sugeriraju da je moguće pojačati učinak resveratrola uravnoteženom prehranom koja naglašava hranjivu gustu hranu prepunu dijetalnih vlakana, vitamina i minerala (slično mediteranskoj prehrani). Stoga uparite čašu sa zdravim obrokom!

Može ojačati imunitet. U jednoj britanskoj studiji oni koji su pili otprilike čašu vina dnevno smanjili su za 11% rizik od zaraze bakterijama Helicobacter pylori, glavnim uzrokom gastritisa, čira i karcinoma želuca. Prema španjolskom istraživanju, samo pola čaše može vas zaštititi od trovanja hranom uzrokovanih klicama poput salmonele kada su ljudi izloženi kontaminiranoj hrani.

Može pomoći kontrolirati tjelesnu masu. Studije otkrivaju da ljudi koji svakodnevno piju vino imaju nižu tjelesnu masu od onih koji povremeno piju. Umjereni vinopije imaju uži struk i manje masnoće na trbuhu od ljudi koji ne piju alkoholna pića. Alkohol može potaknuti vaše tijelo da sagorijeva dodatne kalorije čak 90 minuta nakon što popijete čašu.

Vino je relativno niskokalorično, što ga čini prehrambenim odabirom. Čaša vina sadrži oko 82 kalorije, što ga čini jednim od najniže dostupnih alkoholnih pića. 

Najznačajnije blagodati vina daju antioksidansi u kožici grožđa, posebno resveratrol. Blagotvoran spoj protiv starenja, resveratrol štiti mozak i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Uživajte u ukusnom vinu i sjetite se, kao i kod svih dobrih stvari, umjerenost je ključna. Živjeli!