📞 Direktni kontakt: +387 (0) 39 705-758

🎁 Ručno izrađeni unikati sa posvetom

🏦 Brzo i sigurno plaćanje transferom

Mislite li da su sve boce vina iste? Otkrijte veličanstveni svijet velikih boca na Hedonism.ba!

Osim sve popularnije Magnum boce, jeste li znali da postoje boce u nizu veličina do zadivljujućih 30 litara? Vina i pjenušava vina dostupna su ne samo u klasičnoj boci od 0,75 litara, već i u manjim i mnogo većim količinama. Ali, što točno čini velike boce toliko posebnima i zašto biste ih trebali razmotriti za svoje sljedeće veliko slavlje?

Ples vremena i boca: vino kroz stoljeća

Daleko prije nego što su se pojavile raskošne Magnum boce i monumentalni Melchizedeki, vino je igralo ključnu ulogu u ljudskoj povijesti, plešući kroz stoljeća s mističnom elegancijom. Od drevnih Egipćana koji su ga koristili u ceremonijama, preko rimskih gozbi gdje je vino teklo poput rijeke, do srednjovjekovnih dvorova gdje je vino bilo simbol moći i prestiža – svaka epoha je ostavila svoj trag na ovoj božanskoj tekućini. Boca vina nije bila samo spremnik; bila je sveti gral koji je čuvao tajne vremena, čaroliju zemlje i suptilnu snagu prirode. Sve te tajne i priče isprepletene su u kapljicama vina koje čekaju da budu otkrivene od strane onih koji znaju slušati.

Tajne velikih boca: od Jeroboama do Melchizedeka

Kada se pogleda veličanstveni Jeroboam ili tajanstveni Melchizedek, nije teško osjetiti prisutnost nečeg drevnog i mističnog. Imena ovih boca nisu nasumično odabrana; ona su odjek daleke prošlosti, odavanje počasti biblijskim kraljevima i povijesnim likovima. Svaka boca nosi s sobom priču, davno izgubljenu u pijesku vremena, ali još uvijek živu u kapima vina koje čeka da budu oslobođene. To su boce koje su svjedočile stoljećima, koje su preživjele ratove i revolucije, ljubavi i tragedije. One su spremnici vremena, čuvajući u sebi esenciju epoha kroz koje su prošle. Kada otvorimo jednu od ovih boca, otpuštamo duhove prošlosti, dopuštamo im da plešu još jednom, obavijajući nas svojom mističnom prisutnošću i romantičnom čarolijom.

Magnum i više: veliki formati boca

Magnum, s kapacitetom od 1,5 litre, dvostruko je veći od standardne boce vina. Ova veličina nije samo impresivna za gledanje, već pruža i posebne prednosti kada je riječ o sazrijevanju vina. Vino u Magnum boci sazrijeva sporije i gracioznije, zahvaljujući manjem omjeru zraka prema vinu.

Ali Magnum je samo početak. Postoje i veći formati, poput Jeroboama, koji ima kapacitet od 3 litre u svijetu pjenušavih vina, a 5 litara u svijetu Bordeaux vina. Ime Jeroboam inspirirano je biblijskim kraljem, što dodaje dodir kraljevskog prestiža ovom već impresivnom formatu.

Methuselah, s kapacitetom od 6 litara, još je jedan biblijski inspiriran format, nazvan po najstarijem čovjeku spomenutom u Bibliji. Kao i drugi veliki formati, Methuselah boca pruža izvanredne uvjete za sazrijevanje vina, čineći ga iznimno cijenjenim među kolekcionarima i ljubiteljima vina.

Kako su boce dobile imena?

Mnogi od ovih velikih formata boca dobili su imena prema biblijskim kraljevima i povijesnim likovima. Na primjer, boca od 15 litara nazvana je Nebukadnezar, po kralju koji je izgradio poznate Viseće vrtove u Babilonu. Ogromna boca od 20 litara, Solomon, odaje počast mudrom kralju Izraela koji je sagradio prvi Hram u Jeruzalemu.

Ova imena dodaju dodatnu razinu grandioznosti i povijesti tim posebnim bocama, povezujući ljubitelje vina s drevnim vremenima i kraljevskim svečanostima.

Imena velikih formata boca

Mnoge od ovih velikih boca imaju imena koja su inspirirana biblijskim likovima, a neka od njih se koriste specifično u regijama proizvodnje pjenušaca poput Champagnea, dok se druga koriste u regijama poput Bordeauxa.

Split ili Piccolo (187,5 ml)

Ova mala boca, poznata kao Split ili Piccolo, često se koristi za jednu porciju pjenušavih vina.

Benjamin ili Piccolo (200 ml)

Slična veličina kao Split, ali malo veća.

Chopine (250 ml)

Tradicionalna francuska jedinica mjere, Chopine je nešto manje od trećine litre.

Fillette ili Demi (375 ml)

Poznata i kao Half bottle, Fillette je pola standardne boce vina.

Standardna Boca (750 ml)

Ovo je najčešće korišteni format boce vina širom svijeta.

Magnum (1.5 L)

Dvostruka veličina standardne boce, Magnum je popularan za slavlja i posebne prilike.

Jeroboam (3 L)

U Champagneu, Jeroboam je četverostruka veličina standardne boce, dok je u Bordeauxu to 5 litara.

Rehoboam (4.5 L)

Šesterostruka veličina standardne boce u Champagneu, a u Bordeauxu se naziva Jeroboam.

Methuselah ili Imperial (6 L)

Osmostruka veličina standardne boce, Methuselah se koristi za Champagne, dok se u Bordeauxu naziva Imperial.

Salmanazar (9 L)

Dvanaestostruka veličina standardne boce, često se koristi za Champagne.

Balthazar (12 L)

Šesnaestostruka veličina standardne boce, rijetka i impresivna.

Nebuchadnezzar (15 L)

Dvadesetostruka veličina standardne boce, jedna od najvećih dostupnih boca.

Melchior (18 L)

Dvadeset i četverostruka veličina standardne boce, vrlo rijetka.

Solomon (20 L)

Dvadeset i šestostruka veličina standardne boce, iznimno rijetka i prestižna.

Sovereign (25 L)

Trideset i tri i treća veličina standardne boce, vrlo rijetka.

Primat ili Goliath (27 L)

Trideset i šestostruka veličina standardne boce, jedna od najvećih boca koje se mogu pronaći.

Melchizedek ili Midas (30 L)

Četrdesetostruka veličina standardne boce, najveća boca vina dostupna.

Tajanstveni razlog standardne veličine od 750 ml

Standardna boca od 750 ml postala je norma iz nekoliko razloga. Jedna teorija sugerira da je to bila približna količina vina koja bi se dobila iz 1 kg grožđa. Drugi vjeruju da je to idealna veličina za sazrijevanje vina. Međutim, najprihvaćenija teorija vodi nas natrag u Britansko Carstvo 19. stoljeća, gdje se vino distribuiralo u galonima. Jedan galon jednako je 4,5 litre, a podijeljen na 6 boca daje nam upravo 0,75 litre po boci.

Standardizacija: europska direktiva iz 2007. godine

Do 1975. godine, mjere su u Europi standardizirane, a prema europskoj direktivi iz 2007. godine, sva vina moraju biti flaširana u jednom od prethodno navedenih formata. Ova standardizacija osigurava konzistentnost i kvalitetu u industriji vina.

Zašto odabrati velike formate?

Velike boce nisu samo za pokazivanje; one pružaju stvarne prednosti kada je riječ o degustaciji i sazrijevanju vina. Vino u velikoj boci doživljava manje oksidacije, što rezultira sporijim starenjem i očuvanjem svježine vina. Ovo je posebno važno za vrhunska vina koja su namijenjena dugotrajnom odležavanju.

Otkrijte svijet velikih formata

Ovaj tajanstveni i fascinantni svijet velikih formata boca vina pruža jedinstveno iskustvo koje nadilazi obično pijenje vina. To je putovanje kroz povijest, mistiku i prestiž. Za bilo koju nezaboravnu prigodu, bilo tokom svečanosti, nedjeljnog obiteljskog ručka, roštilja u vrtu ili večere s prijateljima, ništa ne može nadmašiti velike boce za uživanje u omiljenim vinima u velikom društvu i stilu. Savršeno za posebna vremena i velika slavlja. Na Hedonism.ba imamo širok raspon formata koji odgovaraju bilo kojem događaju ili okupljanju. Ne propustite vina u velikim formatima koje ćete pronaći u našoj ponudi!

Dakle, prijeđite na Hedonism.ba i odaberite svoju Magnum bocu za sljedeći poseban trenutak. Pridružite nam se na hedonism.ba i istražite našu impresivnu kolekciju velikih formata i otkrijte kako svaka boca ima svoju priču i svoje mjesto u svijetu vina. Vaše vinarsko putovanje čeka!

Besplatna dostava

Za sve narudžbe iznad 100 KM

Garancija zadovoljstva

Besplatan povrat ukoliko niste zadovoljni

Vrhunski kvalitet

Izbor najboljih proizvoda iz cijelog svijeta

100% Sigurna kupovina

Osigurana sigurna i diskretna narudžba