📞 Direktni kontakt: +387 (0) 39 705-758

🎁 Ručno izrađeni unikati sa posvetom

🏦 Brzo i sigurno plaćanje transferom

Može li vino biti dio antivirusne strategije?

Je li vino dio učinkovite strategije za borbu protiv epidemije koronavirusa? Nije baš, ali postoje dokazi koji ukazuju na to da crno vino i njegovi elementi mogu imati snažan antivirusni učinak.

Poznati polifenol iz crvenog vina, resveratrol, inhibira replikaciju koronavirusa MERS-CoV (Bliskoistočni respiratorni sindrom), kao i njegov prethodnik SARS-CoV, obojica bliskih srodnika pandemije COVID-19, koja trenutno pustoši širom svijeta. In vitro laboratorijske studije pokazale su da resveratrol blokira ekspresiju proteina potrebnog za replikaciju virusa, što rezultira dugotrajnim preživljavanjem stanica nakon infekcije.

Iako još nema kliničkih studija o tome što se događa između crvenog vina i trenutnog virusa corone, postoje podaci koji povezuju konzumaciju vina s nižom učestalošću raznih prehlada, a većinu njih uzrokuju drugi virusi corone.

Sjećate se epidemije gripe H1N1 prije nekoliko godina? Možda ne, ako ste pili vino, jer su neki od ovih sastojaka vina snažni inhibitori raznih virusa gripe. Posebno je važno u ovoj priči da vino ima antivirusni učinak širokog spektra. Protivvirusni učinci resveratrola i drugih sastojaka vina široko su proučavani kod velikog broja virusa, uključujući virus hepatitisa C, respiratorni sincicijski virus (često nazvan prehlada), virus varikoke zoster (herpes), virus Epstein-Barr, virus herpes simpleksa, virus afričke svinjske groznice, pa čak i virus ljudske imunodeficijencije (HIV).

Vinski sastojci delphinidin, antocijanin koji vinu daje boju, ali je i antioksidans i epigallocatechin galat, najvažniji sastojak protiv raka u zelenom čaju, inhibira virus zapadnog Nila koji prenose komarci, virus Zika i denga. Quercetin, još jedan poznati vinski flavonoid, također ima antivirusni repertoar.

Zašto vino ima tako široku učinkovitost, zapravo nije teško objasniti ako uzmemo u obzir da su vinski polifenoli fitoaleksini koji su zapravo zaštitne tvari koje biljke proizvode kako bi odvratile stres iz okoline koja ih okružuje, a to uključuje i viruse. Ti su biljni virusi često slični onima koji uzrokuju bolest kod životinja, pa stručnjaci upoznati s tim stvarima preporučuju da, ako želite biti zdraviji, posebno je važno konzumirati biljke koje su inače izložene stresnim situacijama, a grožđe je sigurno među njima.

Konkretno, koja je najbolja strategija očuvanja vlastitog i tuđeg zdravlja tijekom epidemije virusa? Operite ruke, ostanite kod kuće ako se ne osjećate dobro, a ako do sada niste bili cijepljeni protiv gripe, učinite to. A što se tiče dodatne zaštite, popijte malo vina svaki dan, po mogućnosti crveno.

(www.vino.rs)

Besplatna dostava

Za sve narudžbe iznad 100 KM

Garancija zadovoljstva

Besplatan povrat ukoliko niste zadovoljni

Vrhunski kvalitet

Izbor najboljih proizvoda iz cijelog svijeta

100% Sigurna kupovina

Osigurana sigurna i diskretna narudžba