Bijelo vino treba biti hladno, ali pitanje je služite li ga prehladno? Pogledajte objašnjenje u nastavku.
Tehnika proizvodnje bijelog vina utječe na temperaturu na kojoj ga treba poslužiti. Morate uzeti u obzir čimbenike poput tijela vina, količine neprovrelog šećera u vinu, količine kiselosti te načinu odležavanja, odnosno je li odležavalo u drvetu, inoxu, amfori ili betonu.
Uz količinu neprovrelog šećera, kiselost i voćnost obično su dva važnija aspekta koja utječu na užitnost vina, karakter vina postaje sve jači kako temperatura raste – dok se i kiselost ima tendenciju malo više isticati.
Pa na kojoj temperaturi treba poslužiti vino?
Laganija bijela vina poslužuju se rashlađena, između 7-10 ̊C.
Bijela vina s više tijela, ili barrique, treba posluživati na toplijoj temperaturi od 10-13 ̊C.
Pjenušava i predikatna vina najbolje je poslužiti dobro rashlađena, na 6 – 10 ̊C.
Mlada, svježa i aromatična vina dobro dolaze do izražaja na hladnijim temperaturama koje ističu njihovu svježinu i kiselost.
Zrela, složena vina najbolje je poslužiti između 10 i 14 C, jer njihove arome dolaze do izražaja na većim temperaturama.
Ako je hladnjak postavljen na 4 ̊C obično je dovoljno ostaviti vina sat i pol za punije sorte, a dva i pol sata za mlađa i svježija vina.
Može li se vaše bijelo vino previše ohladiti?
Da – ako se posluži prehladno, potencijalno može izgubiti neke bitne arome.
U pravilu ljudi imaju tendenciju previše hladiti bijelo vino, iako se takvo vino postupno zagrije u čaši, nemojte nikada pretjerivati sa hlađenjem
Hladno vino kada vam se žuri?
Za toplije vino, dovoljno ga je staviti 22 minute u zamrzivač, a za hladnije 28 minuta. Samo pripazite da ih ne zaboravite.
Ako sve drugo zakaže, možete u čašu ubaciti kocku leda ili dvije, ipak je to vaše vino, kupili ste ga, trebali biste s njim moći raditi što želite!