hedonism.ba

Oprostite se sa ljetom uz ovaj ukusni i osvježavajući cocktail

Ljeto se polako približava kraju i sada je posljednja prilika da iskoristite tople dane kako bi uz druženje uživali u ovom osvježavajućem i opuštajućem koktelu baziranom na roséu.

Sa svojom svježinom, slatko mirisnim tonovima i podatnim kiselinama rosé vina su idealan pratilac za lagani ljetni ručak. No, mogu biti idealna baza i za večernje koktele.

U antička doba, mnoga od prvih zabilježenih vina bila su roze boje, lagani mix napravljen od bijelog i crvenog grožđa (danas je zabranjeno dodavanje bijelog grožđa u rosé). U drevnoj Grčkoj smatralo se civiliziranim razrjeđivanje vina. Bilo je rašireno vjerovanje da samo barbari – pijanci koji su silovali i ubijali – piju čisto vino. Spartanski kralj Cleomenes I, koji je bio doveden do ludila i na kraju počinio samoubojstvo u zatvorskoj ćeliji, čak je tvrdio da je pijenje nerazrijeđenog vina dovelo do njegovog pada.

S vremenom su Grci i Rimljani istraživali odvajanje grožđa po boji, pa su rođena crna i (većinom) bijela vina. Međutim, ti rani primjeri crnog vina često su bili puni tanina i teško su se pili. Zbog toga su se duže vrijeme preferirala manje teška vina svjetlije boje. Rosé je stoljećima bio odabrani napitak.

Rosé vina su sve češća i sve popularnija vina koja sve više piju mlađe, a i one iskusnije vinske generacije.

No jeste li se ikad zapitali kako nastaju rosé vina? Nakon upita koje smo dobili od Vas odlučili smo u ovom blogu objasniti što su to rosé vina i kako se ona proizvode.

Najjednostavnije objašnjenje za proizvodnju rosé vina bilo bi da su to crvena vina koja se proizvode od crnog grožđa gdje vinar koristi tehniku proizvodnje bijelih vina.

Naime za razliku od proizvodnje crnih vina gdje se maceracija (kontakt kožice grožđa sa tekućinom) provodi 10 – 20 dana, kod rosé vina ona se skraćuje na svega nekoliko sati.

Intenzitet rosé boje odlučuje sam vinar prateći vrijeme maceracije, što je ona kraća rosé vina su svjetlija i obrnuto.

Kod proizvodnje rosé vina jako je bitna temperatura fermentacije i vrijeme berbe, na nižim temperaturama fermentacije vina dobivaju intenzivnije i svježije arome, kod ranije berbe vina su manje alkoholna i zbog višeg sadržaja kiselina svježija.

Upravo takva vina, svježa, mirisna i lepršava savršena su za ljetna osvježenja, također rosé vina su idealna za pripravljanje vinskih koktela.

Kako možete sami spremiti izvrsni ljetni koktel od rosé vina, pročitajte u nastavku.

Frosé (Frozen rosé)

Sastojci:
1 butelja vrhunskog roséa
½ šalica šećera
Jagode 8 grama, očišćene, izrezane na četvrtine
0,7 dcl svježeg soka od limuna

Za 4 do 6 serviranja

Izaberite vrhunski rosé (poput Tvrdoš Ruj) za zamrzavanje. Izgubit će dio boje i bit će malo razrijeđen nakon zamrzavanja i miješanja jer želite nešto što će ostati cjelovito.

PRIPREMA

Ulijte rosé u tavu od 30×20 cm i zamrznite ga dok se ne stvrdne (neće se potpuno ukrutiti zbog alkohola), treba mu najmanje 6 sati.

U međuvremenu u srednje velikom loncu ukuhajte šećer i ½ šalice vode; kuhajte neprestano miješajući, dok se šećer ne otopi, oko 3 minute. Dodajte jagode, maknite s vatre i pustite da odstoji 30 minuta da se sirup stopi s okusom jagoda. Procijedite kroz sitno mrežasto sito u malu posudu (nemojte pritiskati jagode); poklopite i ostavite da se ohladi, oko 30 minuta.

Ubacite rosé u blender, dodajte limunov sok, sirup od jagoda i 1 šalicu zdrobljenog leda i miksajte dok ne postane glatko. Staklenku blendera premjestite u zamrzivač i zamrzavajte dok se frosé ne zgusne (cilj je da postane gusto kao mlijeko), oko 25–35 minuta.

Ponovno miješajte dok frosé ne omekša. Prespite u koktel čaše i poslužite.