📞 Direktni kontakt: +387 (0) 39 705-758

🎁 Ručno izrađeni unikati sa posvetom

🏦 Brzo i sigurno plaćanje transferom

Otkrijte 7 najpoznatijih svjetskih vinograda – tajne koje čuvaju stoljeća!

Zamislite trenutak kad se svijet oko vas utiša, a vi se predajete čarima koje su stoljećima privlačile plemstvo, umjetnike, i hedoniste svih vrsta – čarima vinogradarstva. Danas vas vodimo na putovanje kroz vinograde koji nisu samo izvori izuzetnih vina, već i mjesta bogate povijesti i nezaboravnih priča. U sklopu zimske kampanje “Zagrli Mraz s Oduševljenjem”, predstavljamo pet odabranih vinograda: Domaine de la Romanée-Conti, Château Haut-Brion, Clos des Goisses, Quinta da Pacheca, Chateau Margaux, Darioush Winery i Château Pétrus.

1. Domaine de la Romanée-Conti:

U svijetu vina, malo je imena koja zrače takvim prestižom kao što je Domaine de la Romanée-Conti, često skraćeno kao DRC. Ovaj legendarni vinograd smješten je u srcu francuske Burgundije, a njegova povijest proteže se gotovo osam stoljeća unatrag. Zamislite samo – vinova loza na ovom tlu njegovana je još od vremena kada su monasi u 13. stoljeću brižno obrađivali zemlju. Ali, prava tajna ovog vinograda krije se u njegovoj jedinstvenoj kombinaciji povijesti, terroira i neusporedivog majstorstva vinogradarstva.

Posebno je zanimljivo razdoblje 18. stoljeća, kada je vinograd bio predmet žestokog nadmetanja između Madame de Pompadour i princa Contija, što samo dodatno potvrđuje njegovu vrijednost i ugled. Nakon Francuske revolucije, vinograd mijenja vlasnike, ali njegova slava samo raste. Pod vodstvom obitelji Duvault-Blochet, DRC počinje oblikovati svoj moderni identitet, proširujući svoje posjede i dodatno cementirajući svoju poziciju kao jednog od najcjenjenijih proizvođača vina na svijetu.

2. Château Haut-Brion:

Kada govorimo o vinima Bordeauxa, nemoguće je ne spomenuti Château Haut-Brion, jedan od najprestižnijih vinograda na svijetu. Njegova priča je priča o inovaciji, tradiciji i neusporedivoj kvaliteti, što ga čini draguljem u kruni francuskog vinogradarstva.

Château Haut-Brion prvi je između vinograda Bordeauxa koji je uveo brojne inovacije u procesu proizvodnje vina još u 17. stoljeću. Ovo nasljeđe inovacija i pionirstva nastavlja oblikovati njegov identitet i danas. Nalazi se na jedinstvenom terroiru, karakterističnom po svojem šljunkovitom tlu, što je idealno za uzgoj sorti grožđa kao što su Merlot i Cabernet Sauvignon. Ova specifičnost tla doprinosi stvaranju bogatih, punih vina s kompleksnim aromama i okusima koji odjekuju svjetskom slavom ovog vinograda.

Haut-Brion je bio klasificiran kao jedan od četiri originalna ‘Prvog Razreda’ (First Growth) u službenoj Klasifikaciji Bordeaux vina iz 1855. godine, što svjedoči o njegovoj dugogodišnjoj reputaciji vrhunske kvalitete. Arhitektura samog Châteaua, s klasičnim izgledom i povijesnim vinskim podrumima, predstavlja značajan dio francuske kulturne baštine i dodatno pojačava doživljaj svakog posjeta ovom vinogradu.

3. Clos des Goisses:

Zamislite vinograd na strmim padinama koje se izdižu iznad rijeke Marne u regiji Champagne u Francuskoj. Ovo je Clos des Goisses, jedan od najizazovnijih i najcjenjenijih vinograda u svijetu šampanjca. Njegovo ime “Goisses” na francuskom znači “vrlo strm vinograd”, što savršeno opisuje njegovu jedinstvenu topografiju. Ovdje, svaka loza brižno se obrađuje ručno, u skladu s tradicijom koja traje već stoljećima.

Povijest vinograda Clos des Goisses seže unazad do 16. stoljeća, a njegova južno orijentirana pozicija i okolni zid stvaraju topliju mikroklimu u usporedbi s ostatkom Champagne regije. To osigurava optimalno sazrijevanje grožđa, ključno za proizvodnju iznimnog šampanjca.

Posebnost ovog vinograda leži i u njegovom terroiru, koji se sastoji od posebnog krečnjačkog tla, odličnog za uzgoj grožđa. Ovdje se proizvodi šampanjac koji je poznat po svojoj izrazitoj strukturi i bogatstvu okusa, a rezultat je kombinacije jedinstvenog terroira, ručne obrade i tradicionalnih metoda proizvodnje.

Šampanjac Clos des Goisses poznat je i po svojoj sposobnosti starenja, što ga čini omiljenim među kolekcionarima i poznavateljima vina. Njegova složenost i elegancija postaju još izraženije kako vino sazrijeva, čineći svaku čašu pravim putovanjem kroz vrijeme i povijest.

Clos des Goisses stoga predstavlja ne samo vrhunac vinogradarskog umijeća u Champagneu, već i simbol upornosti, strasti i predanosti umijeću stvaranja izuzetnog šampanjca.​​

4. Quinta da Pacheca:

Kad pomislimo na Portugal, vino Porto je prva asocijacija koja mnogima pada na pamet. Međutim, Quinta da Pacheca u dolini Douro predstavlja nešto sasvim posebno u svijetu portugalskog vinarstva. Ovaj vinograd nije samo poznat po svojoj izvanrednoj proizvodnji vina, već i po svojoj impresivnoj povijesti i prekrasnom okruženju.

Dolina Douro, poznata kao UNESCO-va svjetska baština, dom je ovog vinograda čija povijest seže stoljećima unatrag. Quinta da Pacheca izdvaja se kao jedan od najstarijih posjeda u regiji, a njezina povijest i tradicija vinogradarstva pružaju iznimno bogato i autentično iskustvo. Vinarija je poznata po svojim klasičnim vinima Porto, ali i po širokom asortimanu mirnih vina koja odražavaju bogatstvo i raznolikost portugalskog terroira.

Ono što Quinta da Pacheca čini jedinstvenom jest njezina predanost inovacijama u području vinskog turizma. Osim degustacija vina i obilazaka vinograda, Quinta nudi i jedinstveno iskustvo boravka u vinogradu, gdje posjetitelji mogu prenoćiti u preuređenim vinskim bačvama, pružajući tako jedinstveno iskustvo spajanja kulture, povijesti i uživanja u vinu.

Ova kombinacija tradicije i inovacije čini Quintu da Pacheca nezaobilaznim odredištem za svakog istinskog ljubitelja vina. Njezina povijest, prekrasni krajolici i izvanredna vina pričaju priču o strasti i predanosti koja prelazi generacijske granice, pozivajući nas da istražimo i doživimo jedinstveni duh portugalskog vinogradarstva.

5. Chateau Margaux:

Chateau Margaux, smješten u istoimenom mjestu u Bordeauxu, predstavlja jedan od najčarobnijih dragulja u svijetu vina. Ovaj vinograd, poznat po svojoj izuzetnoj arhitekturi i dugoj povijesti proizvodnje vrhunskih vina, jedan je od prvih koji je dobio status Premier Cru u čuvenoj klasifikaciji Bordeauxa iz 1855. godine.

Chateau Margaux je više od običnog vinograda; to je mjesto gdje se susreću tradicija, elegancija i inovacija. Njegova slavna prošlost seže sve do 17. stoljeća, čineći ga ne samo centrom vrhunske proizvodnje vina, nego i svjedokom bogate povijesti francuskog vinogradarstva.

Vina Chateau Margaux poznata su po svojoj sofisticiranosti i kompleksnosti. Karakterizira ih delikatna ravnoteža, sa složenim aromama i dugotrajnim završetkom koji odražava jedinstveni terroir ovog područja. Svaka kap ovih vina pripovijeda priču o zemlji, klimi i neusporedivoj posvećenosti umjetnosti vinogradarstva.

Posebno je značajan glavni Château, koji ne samo da služi kao središte proizvodnje, već i kao simbol luksuza i povijesti regije. Njegova klasična arhitektura i povijesni vinski podrumi privlače ljubitelje vina i arhitekture iz cijelog svijeta.

Chateau Margaux nije samo vinograd; to je mjesto gdje se povijest, kultura i strast prema vinu stapaju u jedinstveno iskustvo koje očarava sve koji ga posjete. Njegova vina su prava umjetnička djela, koja odražavaju duboku povezanost između čovjeka i prirode, te predstavljaju vrhunac francuskog vinogradarstva.

6. Darioush Winery:

Kada govorimo o spoju različitih kultura i tradicija u svijetu vina, Darioush Winery u dolini Napa u Kaliforniji, SAD, svakako zaslužuje posebno mjesto. Ovaj jedinstveni vinograd je osnovao Darioush Khaledi, imigrant iz Irana, čija je strast za vinom nadahnuta bogatom perzijskom kulturom i poviješću. Vinarija Darioush predstavlja savršen spoj klasične perzijske arhitekture i napredne tehnologije proizvodnje vina, stvarajući uistinu jedinstveno iskustvo za svakog posjetitelja.

Osim svoje arhitekture koja oduzima dah, Darioush je poznat po širokom spektru visokokvalitetnih vina. Njihov Cabernet Sauvignon, Shiraz, i Chardonnay su samo neki od bisera njihove ponude, a svako vino odražava jedinstvenost terroira doline Napa. Posebna pažnja posvećuje se detaljima u svakom koraku proizvodnje, od pažljivog odabira grožđa do procesa fermentacije i starenja.

Osim proizvodnje vina, vinarija Darioush je poznata i po svojoj impresivnoj kolekciji suvremene umjetnosti. Ovaj aspekt dodatno obogaćuje iskustvo posjeta vinariji, nudeći gostima ne samo uživanje u vrhunskim vinima, već i estetski doživljaj koji spaja umjetnost i kulturu.

Darioush Winery predstavlja simbiozu tradicije i modernosti, istočnjačkog naslijeđa i zapadnjačke inovacije, čime se ističe kao jedinstvena destinacija u svijetu vina. Njihova priča je priča o strasti, naslijeđu i neprekidnom traganju za savršenstvom u svijetu vina.

7. Château Pétrus:

Kad pomislite na Pétrus, zamislite vinograd koji simbolizira vrhunac elegancije i luksuza u svijetu vina. Smješten u idiličnom Pomerolu, u regiji Bordeaux u Francuskoj, Château Pétrus nije samo vinograd; to je legenda koja odiše prestižom i raskošnom poviješću.

Počeci Pétrusa sežu u ranu 20. stoljeće, kada je obitelj Arnaud bila prisiljena prodati svoj posjed. No, ključna prekretnica u povijesti vinograda događa se 1945. godine kada Mme. Loubat preuzima potpuno vlasništvo i, u suradnji s Jean-Pierreom Moueixom, počinje graditi njegov međunarodni ugled.

Pétrus se ističe po svom jedinstvenom terroiru, gdje prevladava gvozdeno bogata glina, što daje njegovim vinima poseban karakter. Ovo je vinograd poznat po svojoj posvećenosti Merlotu, čineći njegova vina izrazito bogatim, kompleksnim i traženim među kolekcionarima i poznavateljima vina.

Jedan od ključnih trenutaka za Pétrus bila je iznimno hladna zima 1956. godine koja je devastirala vinograde u Bordeauxu. Mme. Loubat je tada donijela hrabru odluku da neće saditi nove loze, već će očuvati postojeće korijenje, što je dovelo do očuvanja starijih loza i doprinijelo jedinstvenoj kvaliteti vina.

Danas, pod vodstvom obitelji Moueix, Pétrus nastavlja svoju tradiciju izvrsnosti. Njegova ograničena godišnja proizvodnja i ekskluzivnost čine svaku bocu Pétrusa pravim draguljem u svijetu vina. Priča o Pétrusu nije samo priča o vinu; to je priča o strasti, inovaciji i naslijeđu koje prelazi granice vremena i prostora, čineći svaki gutljaj njegovog vina putovanjem kroz povijest.

Ova putovanja kroz najpoznatije svjetske vinograde su više od običnih posjeta – ona su pohodi u srce tradicije i luksuza. Otkrivajući tajne Domaine de la Romanée-Conti, Château Haut-Brion, i drugih, ne samo da učimo o vinogradarstvu, već i osjećamo duh vremena i ljudi koji su oblikovali ove vinograde. Pozivamo vas da uz hedonism.ba zagrlite mraz s oduševljenjem i okrijepite dušu kapljicom luksuza. “Otkrijte zimsku čaroliju” i dijelite radost s onima koji vam znače.

Besplatna dostava

Za sve narudžbe iznad 100 KM

Garancija zadovoljstva

Besplatan povrat ukoliko niste zadovoljni

Vrhunski kvalitet

Izbor najboljih proizvoda iz cijelog svijeta

100% Sigurna kupovina

Osigurana sigurna i diskretna narudžba