📞 Direktni kontakt: +387 (0) 39 705-758

🎁 Ručno izrađeni unikati sa posvetom

🏦 Brzo i sigurno plaćanje transferom

Otkrijte tajne luksuznog napitka: kako je šampanjac postao kralj novogodišnjih proslava?

Kako se približava ponoć u noći Nove godine, čaše se podižu, napunjene mjehurićima zadovoljstva poznatim kao šampanjac. No, kako je ovo pjenušavo vino iz francuske regije Champagne postalo sinonim za doček Nove godine? Tradicija ima korijene u povijesnim i društvenim faktorima. Luksuzna slika šampanjca bila je njegovana od strane europskog plemstva i kraljevstva, koji su ga smatrali simbolom statusa i slavlja. Kako se globalni transport poboljšavao, popularnost šampanjca se širila, čineći ga pićem izbora za proslavu značajnih prigoda, posebno Nove godine.

Simfonija mjehurića: tipovi i stilovi
Šampanjac nije samo jedno piće, već simfonija stilova i okusa. Svaki tip, od svježih i živahnih non-vintage Brut šampanjaca do bogatih i složenih Vintage šampanjaca, pruža drugačije iskustvo. Proizvodni proces, poznat kao méthode champenoise, daje jedinstvene karakteristike ovim vinima. Za razliku od drugih pjenušavih vina poput Prosecca ili Cave, šampanjac prolazi sekundarnu fermentaciju u boci, stvarajući te karakteristične mjehuriće i dubinu okusa.

Da biste poboljšali svoje iskustvo uživanja u šampanjcu i učinili ga luksuznijim, razmotrite sljedeće smjernice:

 1. Priprema okruženja: Osigurajte da je prostorija ugodne temperature, dobro osvijetljena i prozračna kako bi se izbjeglo narušavanje arome šampanjca. Izbjegavajte jake mirise od kuhanja ili parfema.
 2. Čaše za šampanjac: Koristite čiste čaše, ručno oprane i prirodno osušene. Čaše bi trebale biti hladne, ali ne previše. Idealne vrste čaša su flute, coupe i tulipan, svaka na svoj način ističe kvalitete šampanjca.
 3. Temperatura šampanjca: Poslužite šampanjac na pravoj temperaturi. Nevintage bruti su najbolji na oko 8°C, dok starije cuvée možda zahtijevaju nešto višu temperaturu. Ako poslužujete manjoj grupi ljudi, osigurajte da šampanjac ostane na ispravnoj temperaturi koristeći kible, rukave ili hladnjake.
 4. Otvorite šampanjac: Držite bocu pod kutom od 45° i prekrijte je salvetom. Popustite mušle (žičani oklop), ali držite palac na čepu. Rotirajte bazu boce, a ne čep, i nježno izvucite čep, dopuštajući mu da “šapuće” umjesto da pukne. Držite bocu pod kutom nakon otvaranja kako biste spriječili pjenjenje.
 5. Tehnika točenja: Držite bocu za punt (udubinu ispod boce) i točite u čašu držanu pod kutom od 45° kako biste smanjili pjenu i gubitak mjehurića. Napunite čašu samo do njezine najšire točke kako biste omogućili razvoj arome.
 6. Držanje čaše: Držite čašu za šampanjac za stalak, rub ili stopalo, ovisno o tipu čaše, kako biste spriječili zagrijavanje šampanjca. To također osigurava da možete u potpunosti cijeniti boju i pjenušavost šampanjca.
 7. Okus šampanjca: Uključite sva svoja osjetila u proces:
  • Zvuk: Slušajte zvuk čepa i pjenušavost šampanjca.
  • Dodir: Provjerite temperaturu čaša i stanje čepa.
  • Vid: Promatrajte bistrinu, boju i mjehuriće šampanjca.
  • Mirisa: Udahnite arome bez miješanja u čaši. Identificirajte intenzitet i specifične arome.
  • Okus: Lagano ispijte, dopuštajući šampanjcu da prekrije vaš jezik. Identificirajte kiselost, viskoznost, note na nepcu i završetak.

Slijedeći ove korake, možete poboljšati svoje iskustvo uživanja u šampanjcu, čineći ga ne samo luksuznijim već i ugodnijim i nezaboravnim.

Kultura i tradicija zdravice
Širom svijeta, šampanjac je više od samo pića – on je dio novogodišnjih rituala i običaja. Na Silvestrovo, dok svijet iščekuje ponoćni tren, mnogi obavljaju rituale s čašom šampanjca u ruci. Tradicija nalaže da se sa prvom kapljicom ovog zlatnog napitka u novoj godini zaželi želja. Dok mjehurići nežno plešu prema površini, tiho izrazite želju koja će pratiti vas i vaše najmilije u nadolazećoj godini. To je trenutak koji spaja svečanost s intimnim nadanjima, dok okupljeni dijele ove tajne snove s veseljem što se širi u ponoć.

Dok slavimo Novu godinu s čašom šampanjca u ruci, ne sudjelujemo samo u običnoj zdravici; uključujemo se u bogatu tradiciju ukorijenjenu u povijesti, kulturi i ljubavi prema finijim stvarima u životu. Živjeli za blistavu novu godinu!

Otkrijte više o svijetu vrhunskih pića i delikatesa te podijelite čaroliju ukusa s voljenima uz Hedonism.ba. Naša pažljivo odabrana kolekcija šampanjca čeka da uljepša vaše proslave i donese osmijeh onima koji vam najviše znače. Uronite u zimsku čaroliju darivanja s Hedonism.ba – jer sretni dani i darovi ručno pakirani čine značajnu razliku!

Besplatna dostava

Za sve narudžbe iznad 100 KM

Garancija zadovoljstva

Besplatan povrat ukoliko niste zadovoljni

Vrhunski kvalitet

Izbor najboljih proizvoda iz cijelog svijeta

100% Sigurna kupovina

Osigurana sigurna i diskretna narudžba