📞 Direktni kontakt: +387 (0) 39 705-758

🎁 Ručno izrađeni unikati sa posvetom

🏦 Brzo i sigurno plaćanje transferom

Jesen i vino

Pitanje koje muči vinoljupce: Jesmo li pogriješili nazivajući crvena vina – crnim? Saznajte odgovor!

Vino je često opisano kao “tekuća poezija”, a njegova boja može reći puno o njegovoj priči. U Hercegovini, regiji koja je poznata po svojoj bogatoj tradiciji vinogradarstva, boja vina postala je predmetom intenzivne rasprave i razmišljanja. Stoga, krenimo u otkrivanje tajni koje skriva boja vina.

Jedna od najupečatljivijih karakteristika hercegovačkih vina jest njihova intenzivna, gotovo tamna boja. Razlog tome leži u specifičnim sortama grožđa koje se uzgajaju u ovom dijelu svijeta. Sorte poput Alicante, Trnjka i Vranca poznate su po svojoj jačoj obojenosti, što je rezultiralo time da se vina proizvedena od ovih sorti često nazivaju “crnim vinima”. No, postavlja se pitanje: je li ovakav naziv točan?

U Hercegovini se vinogradarstvo razvijalo stoljećima, prilagođavajući se specifičnim uvjetima regije. Jedan od ključnih faktora koji utječe na kvalitetu i karakteristike grožđa jest tlo. Kamenito i škrto tlo Hercegovine daje manje prinose, ali ono što gubi u količini, nadoknađuje u kvaliteti. Grožđe koje se uzgaja na ovom tlu bogato je enocijanima i taninima, što rezultira intenzivnijom bojom vina. Ova kombinacija specifičnih sorti i kvalitete tla dovela je do toga da vina iz Hercegovine imaju prepoznatljivu tamnu boju.

Međutim, dok se u Hercegovini često govori o “crnim vinima”, međunarodna vinska zajednica koristi izraz “red wine” ili crveno vino. Ovo može dovesti do određene konfuzije među potrošačima. Na primjer, sorte poput Pinot Noir, iako se svrstavaju u crvena vina, svojom svjetlijom bojom pokazuju da nisu nužno “crna”. Slično tome, i u drugim jezicima koristi se terminologija koja sugerira crvenu boju, poput nemačkog “Rotwein”, talijanskog “vino rosso” i francuskog “vin rouge”.

Dakle, što je ispravno? Nazivati hercegovačka vina crnim zbog njihove intenzivne boje ili se držati međunarodno priznatog naziva “crveno vino”? U konačnici, izbor termina može ovisiti o kontekstu i publici kojoj je poruka namijenjena. No, bez obzira na terminologiju, ono što je najvažnije jest prepoznati i cijeniti jedinstvene karakteristike i kvalitetu vina koje Hercegovina nudi svijetu.

Dakle, sljedeći put kada podignete čašu hercegovačkog vina, neka vas njegova boja podsjeti na bogatu povijest, tradiciju i strast koja stoji iza svake kapi. Uživajte u svakom gutljaju, osjetite aromu i okus, i sjetite se priče koju nosi sa sobom.

Bogata ponuda vrhunskih crnih vina čeka vas na hedonism.ba. Posjetite nas, istražite našu ponudu, pročitajte priče iza svake boce i uživajte u jesenskim okusima. Ne čekajte, otkrijte svijet crnih vina iz Hercegovine danas!

 

Besplatna dostava

Za sve narudžbe iznad 100 KM

Garancija zadovoljstva

Besplatan povrat ukoliko niste zadovoljni

Vrhunski kvalitet

Izbor najboljih proizvoda iz cijelog svijeta

100% Sigurna kupovina

Osigurana sigurna i diskretna narudžba