Legenda kaže da je Château Gazin bio povezan s templarskim vitezovima, što je nadahnulo jedinstveni dizajn njegovog logotipa. Počeci Château Gazin kao vinograda datiraju iz 1772., kada je vinovu lozu kupio i posadio Antoine Feuilhade. Imanje je mnogo puta mijenjalo vlasnika prije nego što su ga kupili potomci sadašnjih vlasnika 1917. Na kraju ga je obitelj Bailliencourt kupila 1946., zajedno s drugim imanjem u susjednoj općini Saint Émilion — Château La Domenique. Château Gazin je na kraju izgubio 5,5 hektara vinove loze od svog susjeda Château Pétrus. Zbog uštede imanje je prešlo na strojnu berbu zbog čega je kvaliteta vina dodatno pala. Kada je Nicolas Bailliencourt preuzeo upravljanje imanjem 1984., napravio je niz promjena uključujući eliminaciju strojne žetve i zapošljavanje Thomasa Duclosa kao konzultanta 2013. Putanja ovog imanja nastavlja se poboljšavati, a kritičari to primjećuju.
Vinogradi u Château Gazin posađeni su u jednom bloku što je vrlo neobično za Pomerol. Jedno je od većih imanja u regiji, a prostire se na 26,5 hektara. Imanje je zasađeno vinovom lozom prosječne starosti oko 30 godina. Ovdje se u vinogradu nalazi mješavina vinove loze koja se sastoji od 90 posto merlota, zatim dodatnih 7 posto cabernet sauvignona i 3 posto cabernet franca. Za Château Gazin se kaže da ima istu plavu glinu koja se može naći u Château Pétrus. Château Gazin ima neke od najviših nadmorskih visina u Pomerolu, s najvišim visinama od 40,5 metara. Koriste tradicionalne prakse u vinogradu i pokušavaju se usredotočiti na održivost što je više moguće. Neke održive tehnike suzbijanja štetočina koje se primjenjuju u Château Gazin uključuju zabunu pri parenju. Najstarije vinove loze na ovom posjedu posađene su 1942. godine. Sva se loza bere ručno i dva puta sortira za najodabranije bobice prije vinifikacije. Vino fermentira u cementnim bačvama prije odležavanja u bačvama od novog hrasta. Château Gazin iznajmljuje te bačve, što je neuobičajena pojava za Pomerol.
Vino Château Gazin smatra se elegantnim, s aromama duhana i vanilije. Često je bolje uz malo odležavanja u boci – obično 8 do 12 godina – a mlađe berbe zahtijevaju samo malo dekantiranja.
Duboko ljubičasto-crne boje, Gazin iz 2020. bez muke se kotrlja iz čaše s originalnim mirisima pečenih crnih šljiva, pirjanih crnih trešanja i dudova, uz naznake začinskog kolača, bombonijere i mljevenog crnog papra. Srednje do punog okusa ima čvrstu okosnicu čvrstih, zrnatih tanina i obilje svježine koja podržava mišićavo crno voće, završna slanost.
Naziv: Château Gazin 2020
Kategorija: Suho crveno vino
Sortni sastav: Merlot, Cabernet Sauvignon
Udio alkohola: 14,5 %
Temperatura serviranja: 18 °C
Gastro preporuka
Savršen sklad se postiže sa jelima od crvenog mesa, pršutom, svim vrstama divljači, pečenja, začinjenim jelima, jelima ispod peke, jakim sirevima, desertima i sl..