Rakija je na Balkanski poluotok stigla s Turcima u 14. i 15. stoljeću unatoč islamskoj zabrani pijenja alkoholnih pića. Sam naziv je arapskog podrijetla – “al-rak” u prijevodu znači znoj, a kada se zna postupak izrade, naziv savršeno pristaje.
U svijetu postoji mnogo alkoholnih pića koja se zovu rakije i uglavnom se prave od voća. Prednost Šurlan rakija u odnosu na svjetske rakije je u specifičnoj aromi i punoći okusa koja se prvenstveno dobiva zahvaljujući kvalitetnom voću i tradicionalnom načinu pečenja. Od 19. stoljeća Srbija je postala prepoznatljiva po proizvodnji rakije. Zanimljivo je da se prva pila rakija medica.
Rakija se tradicionalno proizvodi destilacijom komine, mješavine zrelih, zdravih plodova koji su prošli proces fermentacije. Prolazi dva puta destilaciju, pri čemu se u prvoj destilaciji dobiva tzv. meka rakija, a u drugoj prepečenici.
Liker od višnje
Liker od višnje se na području banatskih ravnica već tradicionalno pravi u skoro svim domaćinstvima. Stari bakin recept, zrele višnje, malo alkohola, malo šećera i puno sunca… čini sve što je potrebno za savršen liker.
Alkohol: 22%
Recenzije
Još nema recenzija.