Pivo Leffe Brune 0.33L, 24 komada

57 KM

Kategorije: , ,

“Leffe” Brune – autentično opatijsko pivo punog slatkog okusa rođeno davne 1240. godine. Tada u belgijskoj općini Dinan, u čijem se središtu nalazi opatija Leffe, prijeti epidemija koja se širila kontaminiranom vodom. Tada su se redovnici zabrinuli zbog ovog problema, došlo je na ideju da vodu pročiste postupkom koji su oni vrlo dobro poznavali – pretvarajući ga u pivo. Ubrzo su ljudi iz Dinanta i tisuće hodočasnika uživali uživati ​​u bogatom, dubokom tamno smeđom pivu – “Leffe” Brown.

Pivo “Leffe” počelo je kuhati u XII stoljeću redovnici opatije Notre Dame de Leffe, smještene na jugu belgijske pokrajine Namur, u blizini grada Dinana. Tijekom godina, opatija i pivovara u više su navrata podvrgavani uništavanju prirodnim katastrofama i događali su se ratovi. Godine 1735. mađarski husari koji žive u samostanu uništili su velik dio pivovare. Nakon Francuske revolucije 1794. godine crkva i njezini posjedi oduzeti su, a monasi su napustili opatiju. Do 1809. godine pivovarenje je prekinuto.

Obnavljanje proizvodnje piva “Leffe” započelo je tek sredinom XX. Stoljeća, 1952. godine. Kasnije je pravo na proizvodnju piva pod markom “Leffe” kupilo slavno belgijsko pivovara Interbrew, koje se 2004. spojilo s tvrtkom AmBev, formirajući holding tvrtka “InBev”. Godine 2008. “InBev” se spojio s “Anheuser-Busch”, postavši najveći svjetski pivar Anheuser-Busch InBev.
Danas se pivo pod robnom markom “Leffe” kuhalo za tvornicu Anheuser-Busch InBev Stella Artois u belgijskom gradu Leuvenu. Sva piva “Leffe” ale su (osim Ruby) i imaju tvrđavu iznad 6%. Obnovljena opatija blizu Dinana prima neka sredstva za upotrebu imena “Leffe”, a u Dinanu je muzej piva “Leffe”.

 

 

 

ZNAČAJKE:

-6,5% alkohola,

-Pivo duboke tamnosmeđe boje,

-Aroma piva kombinirala je nijanse začina, prženi slad, kavu i čokoladu, nijanse tamnog voća,

-Okus piva pun, kremast, pomalo slatkast, s notama prženog slada, savršena ravnoteža između lagane gorčine i karamel nijansi,

-Belgija,

-Tamno, filtrirano.

 

 

Gastro preporuka:

Pivo je savršeno piće s prijateljima, navečer čitajući dobru knjigu ili ispred toplog kamina. Također se savršeno uklapa s predjeloma za aperitiv ili sa sirom, savršeno se slaže sa začinjenim ili karameliziranim slatko-kiselim jelima.

 

 

 

Pakiranje od 24 komada.

Recenzije

Još uvijek nema recenzija.

Budite prvi koji će dodati recenziju za “Pivo Leffe Brune 0.33L, 24 komada”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.