Blatina je autohtona sorta Hercegovine. Ima funkcionalno ženski cvijet zbog čega se u nasadima uvijek uzgaja s pratećim sortama kao što su Alicante Bouschet, Gamay, Merlot, Vranac i Trnjak koji su ujedno i oprašivači Blatine. U slučaju lošije oplodnje zna dati slabije prinose pa je u narodu nastalo ime Praznobačva.
Svojstva sorte: Reže se kratko na reznike ili mješovito na rodne reznike i lucnjeve, radi postizanja veće rodnosti. Rodnost joj je obilna i redovita u povoljnim uvjetima. Vršci mladica su savijeni, zelenkasti, pahuljasto obrasli, a mladi listići na rubu crvenkasti. Odrasli list je na rubu crvenkast, srednje velik ili velik, pravilan peterodijelan do sedmerodijelan. Lice lista je tamno zeleno bez dlačica, a naličje lista praktički bez dlačica osim na rebrima gdje je čekinjasto dlakav. Zreo grozd je širok, velik i rastresit. Zrele bobice su dosta velike, nejednakog oblika ako su manjkavo oplođene. Tamnomodre do ljubičaste. Kožica je tanka, a meso vrlo sočno, sok neobojen i specifičnog je sortnog okusa. Rozgva je debela, crvenoljubičasta, na istaknutijim koljencima tamnija. Rast je snažan, poluuspravan. Blatina traži suha i umjereno vlažna tla na toplijim položajima. Ne podnosi vlažne položaje.
Kategorija: Blatina se smatra kvalitetnom sortom koja s odabranih položaja često može dati vrhunska vina. Također daje kvalitetna ili vrhunska crna vina uz dodatak oprašivača koji joj pomažu pri oplodnji (Alicante Boushet, Gamay, Trnjak, Plavka). To je snažno, bogato i svježe suho, crveno vino s 12-13,5 vol. % alkohola, 5-7 g/l ukupnih kiselina, 25-32 g/l ekstrakta. Boje je tamne rubinski crvene, prepoznatljive karakteristične sortne arome, puna i harmonična okusa.
Sortni sastav: Blatina
Udio alkohola: 12-13,5 %
Temperatura serviranja: 16 – 18 °C
Gastro preporuka:
Vino Blatina odlično prati tamna mesa u bogatim umacima, jela od divljači, teletinu i janjetinu ispod sača.
Recenzije
Još nema recenzija.