Rakija je na Balkanski poluotok stigla s Turcima u 14. i 15. stoljeću unatoč islamskoj zabrani pijenja alkoholnih pića. Sam naziv je arapskog podrijetla – “al-rak” u prijevodu znači znoj, a kada se zna postupak izrade, naziv savršeno pristaje.
U svijetu postoji mnogo alkoholnih pića koja se zovu rakije i uglavnom se prave od voća. Prednost Šurlan rakija u odnosu na svjetske rakije je u specifičnoj aromi i punoći okusa koja se prvenstveno dobiva zahvaljujući kvalitetnom voću i tradicionalnom načinu pečenja. Od 19. stoljeća Srbija je postala prepoznatljiva po proizvodnji rakije. Zanimljivo je da se prva pila rakija medica.
Rakija se tradicionalno proizvodi destilacijom komine, mješavine zrelih, zdravih plodova koji su prošli proces fermentacije. Prolazi dva puta destilaciju, pri čemu se u prvoj destilaciji dobiva tzv. meka rakija, a u drugoj prepečenici.
Rakija od kajsije
Proizvedena od najboljih sorti kajsija iz njihovih voćnjaka, prethodno očišćenih od koštica. Poslije kontroliranog procesa fermentacije pečena u bakarnim kazanima.
Alkohol: 40%
Recenzije
Još nema recenzija.