Vino Pošip Nuić 0.75l

16 KM

Vino Pošip Nuić 0.75l 16 KM

Otključajte Ekskluzivne Pogodnosti uz Vašu Kupnju Danas!

  • 🚚 Uživajte u Besplatnoj Luksuznoj Dostavi za narudžbe iznad 100 KM! Prepustite se najfinijem iskustvu kupovine bez dodatnih troškova.
  • 🛡️ Kupujte s Povjerenjem: Naša Garancija Zadovoljstva osigurava bezbrižan proces povrata. Vaša sreća je naš najvažniji prioritet!
  • 🕔 Slanje isti dan za Narudžbe do 14h! Cijenimo vaše vrijeme – primite svoje proizvode brzo i sigurno, uz najveću diskreciju.
Sigurna, brza i diskretna dostava

Pošip, sorta bijelog vina podrijetlom iz Korčule, u Hrvatskoj, uzgaja se i u vinogradima Vinograd Nuić na jugozapadu Bosne i Hercegovine od 2009. godine.

Vinogradi Pošipa imaju djelomično jugozapadni, a dijelom sjeverni izgled i nalaze se na visini od 120 do 140 metara nadmorske visine. Vino je svijetlo žute boje sa zelenim nijansama. Okus miješa primarne tonove ljetne žute dinje, marelice i citrusa, uz tragove livadnog cvijeća. Okus je svjež, plemenit i mineralan.

Autohtona sorta koja je dala prvo hrvatsko bijelo vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom, davne 1967. godine. Potječe s otoka Korčule, gdje na položajima Smokvica i Čara daje vina vrhunske kvalitete. Postoje dvije priče kako je nastalo ime Pošip. Prema jednoj, razlog su izdužene šiljaste bobice koje podsjećaju na ”šip”, korčulanski naziv za kramp. A prema drugoj priči ime je nastalo jer je prva loza Pošipa pronađena razvijenih mladica uz šipak.

Svojstva sorte: Vršci mladica su udičasti, svijetlozelene ili žućkasto – svijetlozelene boje. Mladica je snažna, okrugla do malo eliptična i slabo rebrasta. Svijetlozelene je boje, dok se s osunčane strane protežu blago rumene nijanse, potpuno je gola. Cvijet je dvospolan. Lice lista je glatko, golo, svijetlozeleno, a naličje blijedozeleno, s rebrastom nervaturom i golo.
Zreli grozd je srednje velik do velik, stožast, krilat, razgranat i rastresit s dva do tri krilca.
Bobice su jajolike, pri vrhu ušiljene, od zeleno žute preko zlatnožute do jantarne boje kožice što ovisi o bujnosti, položaju grozda na trsu i vremenu berbe. Kožica je tanka, poluprozirna, mesnata, sočnog i slatkog mesa, specifične užitne sortne arome.

Svojstva vina: Vina su obično jaka, puna, zlatnožute boje. Sortna aroma je ugodna i prepoznatljiva. Skladnih alkohola i kiselina, te se dobiva svježe i harmonično vino.

 

 

Sortni sastav: Pošip

Boja: Svijetlo žuta sa zelenim nijansama.

Podrijetlo: BiH

Udio alkohola: 14 %

Miris: Ugodan i snažan.

Svojstva: Bogate arome, zrelo voće, marelica, egzote. Puno, pomalo tvrdo, snažno, dobro traje.

Okus: Okus miješa primarne tonove ljetne žute dinje, marelice i citrusa, uz tragove livadnog cvijeća. Okus je svjež, plemenit i mineralan.

 

 

Gastro preporuka

Ovo vino preporučamo uz konzumiranje zrelih sireva, bijelog mesa i ribe. Poslužite na 10-12 ° C.

 

 

Pakiranje sadrži 6 boca.

Brand

Vinogradi Nuić

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Vino Pošip Nuić 0.75l”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)