Vranac je autohtona sorta Crne Gore. Zbog blizine i vrlo sličnih klimatskih uslova i tla od davnina se uspješno uzgaja i u ovom dijelu Hercegovine, gdje postiže izvanredne rezultate.
Vranac Selekcija nastaje u godinama najboljih berbi. Zrelo, raskošno, baršunastih tanina, karakterističnog ukusa na šumsko voće i razvijenih sekundarnih i tercijalnih aroma. Ovo vino osvaja svojom izuzetnom završnicom i snažnim sortnim osobinama. Preporučuje se dekantiranje barem pola sata prije konzumiranja na temperaturi od 18°C.
Naziv: Vranac
Kategorija: Suho crveno vino
Sortni sastav: Vranac
Udio alkohola: 14,8 %
Temperatura serviranja: 18 °C
Gastro preporuka:
Savršen sklad se postiže sa jelima od crvenog mesa, pršutom, svim vrstama divljači, pečenja, začinjenim jelima, jelima ispod peke, jakim sirevima i sl.
selekcija Vranac –
odlično, predobro