Jeste li znali da za kvalitetu vina osim sirovine i stručne proizvodnje postoji nešto jednako važno?
Je li Vam se ikada dogodilo da kupite vino u vinariji i kada ga doma kušate, ima nevjerojatne okuse i arome? Možda ste to vino već kušali, ali nikada nije bilo toliko dobro?
Odgovor je u pravilnom čuvanju i skladištenju kojim vino s vremenom dobiva na kvaliteti.
Najgora stvar koja se može desiti za svako vino jest njegovo nepravilno čuvanje.
Noćna mora svakog vinara i ljubitelja dobrog vina, je kada otvori vino i dobije potpuno suprotno od onog što je očekivao.
Kupujući vina u trgovačkim lancima i nespecijaliziranim trgovinama, svaki put riskirate svoj novac i kvalitetu tog vina te vrlo često niste ni svjesni da ste dobili puno lošiju kvalitetu od one koju Vam je vinar pripremio.
Pravilno skladištenje i čuvanje vina, podjednako je važno kao i izbor pozicije vinograda i odabira tehnike proizvodnje vina.
Svako visoko kvalitetno vino nakon punjenja nastavlja sazrijevati u bocama, zbog toga se i koriste plutani čepovi jer vino nije završilo svoj put. Mikro količina kisika koja prolazi kroz čep omogućava vinu da polagano sazrijeva u bocama i postane potpuno zrelo za konzumaciju.
Kod pravilnog čuvanja vina bitni su sljedeći uvjeti:
TEMPERATURA ČUVANJA VINA
Vino se nikada ne smije čuvati na temperaturama višim od 17°C i nižim od 12°C.
Temperature više od 17°C negativno utječu na sazrijevanje vina i prave povoljan medij bakterijama koje su odgovorne za kvarenje vina.
Temperature niže od 12°C utječu na ubrzano taloženje minerala u vinu te tako znatno smanjuju kvalitetu vina.
RELATIVNA VLAGA
Kod pravilnog čuvanja vinskih butelja relativna vlaga uvijek mora biti u rasponu od 65 do 75 %
Kada je vlaga previsoka , dolazi do pojave pljesni koja može uništiti čep i potpuno pokvariti vino
Kod niske relativne vlažnosti dolazi do rasušivanja plutanog čepa i do oksidacije samog vina
IZVOR SVJETLOSTI I POLOŽAJ BOCA
Visoko kvalitetne butelje vina koje su zatvorene prirodnim plutanim čepovima se nikada ne smiju držati na izravnoj svjetlosti niti držati u uspravnom položaju.
Izravna svijetlost negativno utječe na mikrobilologiju vina dok uspravni položaj boca utječe na rasušivanje plutanih čepova i kvarenja vina.
Vina koja se nalaze na policama trgovina u uspravnom položaju na temperaturi od 25 C, te kod vlage zraka od svega 30 do 40% nerijetko i po nekoliko godina, nemaju nikakve šanse da budu kvalitete kakvu je sam vinar postigao.
Osim potpuno nepravilnog čuvanja vina, u trgovinama vrlo često nailazimo na nestručne prodavače koji vam daju potpuno krive informacije o samim vinima.
Kupovinom vina u specijaliziranoj trgovini HEDONISM.BA dobivate:
- Potpuno besplatne savjete od našeg stručnog tima
- 100% garanciju da je vino cijelo vrijeme bilo pravilo čuvano
- Vina koja se mogu kupiti samo u ekskluzivnim restoranima
- Vina koja je naš stručni tim odabrao i koja su nas oduševila
- Izravnu dostavu na Vaša kućna vrata u rekordnom roku
- Bolje cijene vina
- 100% garancija zadovoljstva (Ako iz bilo kojeg razloga niste potpuno zadovoljni svojom narudžbom, možete ju vratiti i dobiti sav svoj novac).
Ne riskirajte, nabavite vrhunska vina u specijaliziranoj trgovini HEDONISM.BA
Ako želite stupiti u kontakt sa našim stručnjacima, jednostavno nam pošaljite poruku preko Facebook ili Instagram profila.