📞 Direktni kontakt: +387 (0) 39 705-758

🎁 Ručno izrađeni unikati sa posvetom

🏦 Brzo i sigurno plaćanje transferom

Vještina koja vas odvaja od prosjeka: otkrijte tajnu degustatora!

Jeste li ikada bili u vinariji, okruženi mirisom fermentiranog grožđa i starog hrastovog drva. U ruci držite čašu vina, a pred vama se prostiru vinogradi pod toplim suncem. Dok otpijete gutljaj vina, osjećate kako vam se sva osjetila bude. Okus, miris, boja – sve vas to vodi na putovanje kroz bogatstvo okusa i tradicije.

Želite li naučiti prepoznavati arome vina? Želite li razumjeti priču koja se krije iza svakog gutljaja? Ovaj blog je za vas!

U ovom blog postu ćemo vam otkriti tajne buketa vina. Naučit ćete kako prepoznavati uobičajene arome, koristiti “kotač aroma” i poboljšati svoje sposobnosti degustacije.

Počnite svoje putovanje u svijet vina i otkrijte kako duboko i bogato može biti vaše iskustvo degustacije.

Važnost mirisa u percepciji vina:

Miris je dominantan dio degustacijskog iskustva i doprinosi do 80% ukupnog dojma o vinu. Dok okus prepoznaje samo nekoliko osnovnih okusa (slatko, kiselo, slano i gorko), miris nam otkriva mnoštvo različitih aroma. Prepoznavanje tih aroma ključno je za potpuno i bogato iskustvo degustacije vina.

Kako miris doprinosi percepciji vina?

 • Aroma: Mirisne molekule iz vina oslobađaju se tijekom konzumiranja i putuju kroz retro-nazalni put do receptora u nosu. Ti receptori šalju signale u mozak, gdje se interpretiraju i prepoznaju kao različite arome.
 • Kompleksnost: Miris doprinosi kompleksnosti vina, otkrivajući slojeve okusa i dojmova koje ne bismo mogli osjetiti samo okusom.
 • Ugođaj: Arome vina mogu utjecati na naše raspoloženje i emocije, te doprinijeti cjelokupnom užitku u degustaciji.
 • Memorija: Miris je čvrsto povezan s memorijom, te nam arome vina mogu aktivirati uspomene i asocijacije.

Kako poboljšati sposobnost prepoznavanja aroma vina?

 • Vježba: Redovito vježbajte miris različitih aroma izvan vina (npr. voće, cvijeće, začini).
 • Kotač aroma: Koristite “kotač aroma” kao vodič za prepoznavanje uobičajenih aroma vina.
 • Usporedba: Uspoređujte arome različitih vina i vodite zapise o svojim dojmovima.
 • Edukacija: Posjetite edukacije o degustaciji vina i naučite od profesionalaca.

Kako postati majstor prepoznavanja aroma vina: putovanje kroz tri ključne faze

Koncentracija:

Prvi korak u prepoznavanju aroma vina je usredotočenje na sam miris. Držite čašu blizu nosa i duboko udahnite, dopuštajući da vas aroma potpuno obuzme. Zatvorite oči i usredotočite se na senzacije koje osjećate. Obratite pažnju na to je li miris jak ili slab, te na prve dojmove koje aroma budi u vama.

Identifikacija:

Nakon što ste se koncentrirali na miris, vrijeme je da ga identificirate. Koristite “kotač aroma” kao vodič i usporedite miris vina s aromama koje su prikazane. Obratite pažnju na nijanse mirisa – je li voćno, cvjetno, začinsko, mineralno? Koju vrstu voća ili cvijeća mirišete? Postoje li dodatne note poput dima, meda ili kruha?

Intenzitet:

Nakon što ste identificirali arome, procjenite njihovu jakost. Je li miris suptilan i fin ili jak i izražen? Koliko je aroma uočljivo u odnosu na okus vina? Procjena intenziteta mirisa pomaže vam da bolje razumijete složenost vina i njegovu aromatičnu strukturu.

Kotač aroma vina: Vaš vodič kroz čarobni svijet aroma

Kotač aroma vina je dragocjeni alat koji vam pomaže da prepoznate i kategorizirate mnoštvo aroma koje se kriju u čaši vina. Ovaj praktični vodič olakšava degustaciju i pretvara je u zabavno i edukativno iskustvo.

Kako koristiti kotač aroma vina:

 1. Identificirajte osnovnu aromu: Prvo, usredotočite se na dominantnu aromu u vinu. Kotač aroma je podijeljen na sekcije koje vam pomažu da pronađete osnovnu kategoriju arome, poput voća, cvijeća, začina, minerala ili drugih aroma.
 2. Pronađite specifičnu aromu: Unutar svake sekcije, kotač nudi niz specifičnih aroma. Usporedite miris vina s aromama na koturu i pronađite onu koja se najviše podudara.
 3. Procjenite intenzitet: Obratite pažnju na intenzitet arome. Je li suptilna i nježna ili jaka i izražena? Kotač vam pomaže da procjenite intenzitet i da bolje opišete aromatični profil vina.
 4. Zapamtite i uspoređujte: Zapisujte arome koje pronađete u svakom vinu. To vam pomaže da pratite napredak u prepoznavanju aroma i da uspoređujete različita vina.

Bogatstvo aroma koje nude autohtone sorte Bosne i Hercegovine

Blatina:

 • Voće: Tamni šumski plodovi (kupina, borovnica), suhe šljive, višnja
 • Začini: Papar, crni čaj, duhan
 • Ostalo: Koža, zemlja, sušeno lišće

Trnjak:

 • Voće: Crne trešnje, kupine, suhe šljive
 • Cvjetovi: Ljubičica
 • Začini: Crni papar, klinčić, muškatni oraščić
 • Ostalo: Koža, zemlja, slador

Žilavka:

 • Voće: Bijelo košticavo voće (breskva, nektarina), citrusi (limun, grejp), jabuka
 • Cvjetovi: Akacija, lipa, med
 • Začini: Ananas, đumbir
 • Ostalo: Mediteransko bilje poput mažurana i bosiljka, mineralne note krede

Vranac:

 • Voće: Tamni šumski plodovi (borovnica, kupina), zrele trešnje, višnje, šljive
 • Cvjetovi: Ljubičica, suhe ruže
 • Začini: Cimet, vanilija, crni papar, čokolada
 • Ostalo: Duhan, kava, dim (često prisutne u vinu Vranac barrique dozrijevanja)

Savjet:

Nastojte pronaći vina izrađena od ovih sorti grožđa s Hedonism.ba kako biste sami iskusili i otkrili fascinantni svijet aroma koji nude te autohtone sorte.

Je li vaša znatiželja probuđena? Želite li postati osoba koja s lakoćom raspravlja o vinu, impresionira prijatelje i uživa u svakom gutljaju s novootkrivenim znanjem? Pritisnite naruči sada i zaronite u svijet vinskih aroma s našom ekskluzivnom ponudom najboljih vina. Počnite svoje putovanje danas i otkrijte kako duboko i bogato može biti vaše iskustvo degustacije. Podijelite svoje dojmove i otkrića s nama i postanite dio naše zajednice istinskih hedonista. Vaše putovanje prema majstorstvu u svijetu vina počinje s jednim klikom. Dođite otkriti, učiti i uživati u svijetu vinskih aroma koji vas čeka.

 

Besplatna dostava

Za sve narudžbe iznad 100 KM

Garancija zadovoljstva

Besplatan povrat ukoliko niste zadovoljni

Vrhunski kvalitet

Izbor najboljih proizvoda iz cijelog svijeta

100% Sigurna kupovina

Osigurana sigurna i diskretna narudžba