📞 Direktni kontakt: +387 (0) 39 705-758

🎁 Ručno izrađeni unikati sa posvetom

🏦 Brzo i sigurno plaćanje transferom

VODIČ ZA VINSKE ČAŠE – 2. DIO

Vrste čaša za vino


Različite vrste vinskih čaša oblikovane su za poboljšanje okusa i aroma različitih sorti vina. Dakle, kada pravite svoju kolekciju čaša, uzmite u obzir vina u kojima najčešće uživate. Koristite ovaj vodič za čaše za vino kako biste saznali koju čašu trebate odabrati.

Cabernet Sauvignon
Često se koristi kao univerzalna čaša za crno vino, Cabernet čaše imaju veliku zdjelu i visoki stalak. Veća zdjela daje vinu veću površinu, dopuštajući mu da oksidira ili diše. Oksidiranje omekšava tanine koji se nalaze u crnim vinima, poboljšava ukupni okus i oslobađa prirodne arome vina. To je bitno jer su arome veliki dio onoga što kušate kada pijete vino. Oblik usmjerava vino u središte nepca, što pomaže ublažiti učinke tanina, spojeva koji stvaraju osjećaj sušenja usta.

Burgundac
S istaknutim oblikom akvarija, burgundska čaša zadržava arome punog vina. Također uravnotežuje intenzitet vina. Budući da vino potječe od grožđa s tankom pokožicom, ne treba ga toliko vrtjeti da biste uživali u aromama. Uski rub ublažava kiselost ciljajući vino na središte nepca.

Bordo
Za razliku od burgundskih čaša, bordoške čaše su više, što vam omogućuje da maksimalno povećate površinu vina izloženu zraku dok vrtite tekućinu uz rub čaše. Proizvedeno od grožđa s debljom korom, Bordeaux vino je najbolje kada se vrti i pusti da diše. Oblik također pomaže smanjiti učinke tanina koncentrirajući vino na stražnji dio jezika.

Zinfandel
Kako bi okusi voća i začina u vinu zablistali, čaša usmjerava vino do vašeg nepca kroz manji otvor. Njegova manja posuda ublažava okus i miris etanola koji je prisutan u sortama Zinfandel sa srednjim do visokim udjelom alkohola. Budući da neki Zinfandeli imaju više tanina, uski otvor pomaže uravnotežiti sve moguće učinke isušivanja usta.

Pinot crni
Velika zdjela čaše crnog Pinota oslobađa suptilne i nježne arome vina dopuštajući da velika površina vina bude izložena kisiku, a prepoznatljiv oblik zadržava arome u čaši. Čaša cilja vino na prednji dio usta, što naglašava slatke okuse dok regulira kisele.

Chardonnay
Velika zdjela Chardonnay čaše uravnotežuje note hrasta. Nadalje, veća površina izložena zraku omogućuje da se vino otvori i otkrije druge okuse. Široki otvor ravnomjerno širi vino po nepcu, što u fokus stavlja složene slojeve okusa.

Bijela Vina
Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Riesling, Žilavku i druga bijela vina najbolje je konzumirati u čaši s uskom posudom. Dok su crna vina poboljšana oksidacijom, previše zraka može ugroziti lagane, svijetle okuse karakteristične za bijelo vino. Uska zdjela, u kombinaciji s uskim otvorom, također pomaže da se bijelo vino ohladi. Vino je usredotočeno na središte jezika kako bi se istaknuli lagani okusi, a da bi se smanjile sve kisele note.

Šampanjac
Mjehurići su neophodni za dobru čašu pjenušca. Za održavanje gaziranog efekta, pjenušava vina poput šampanjca i prosseca najbolje je konzumirati u čaši s uskom posudom i manjim otvorom, poput flaute. Oblik čuva mjehuriće ograničavajući oksidaciju, a istovremeno čuva pjenušac hladnim.

Rose
Široki bok Rosé čaše ubrzava isparavanje alkohola, što pomaže da se ispolje voćne i cvjetne note vina. Nadalje, pomaže u stvaranju odgovarajućeg vrtloga za oslobađanje aroma. Zatim ih uski otvor drži unutar stakla.

Port
Port čaše, poznate i kao čaše za desertno vino, prepoznatljive su po svojoj maloj veličini. Budući da Port ima puno veći udio alkohola—obično oko 20%—poslužuje se manje točenje. Osim toga, manja veličina čaše omogućuje tjelesnoj toplini iz vaše ruke da oslobodi aromatične tvari koje su sačuvane u okrugloj zdjeli za nijansirano uživanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Besplatna dostava

Za sve narudžbe iznad 100 KM

Garancija zadovoljstva

Besplatan povrat ukoliko niste zadovoljni

Vrhunski kvalitet

Izbor najboljih proizvoda iz cijelog svijeta

100% Sigurna kupovina

Osigurana sigurna i diskretna narudžba