📞 Direktni kontakt: +387 (0) 39 705-758

🎁 Ručno izrađeni unikati sa posvetom

🏦 Brzo i sigurno plaćanje transferom

Zašto su ljubitelji vina širom svijeta oduševljeni ovim otkrićem o aromi?

Zar tajanstvena aroma nije ono što nas prvo privlači prema hrani i piću? To je ono što nas privlači da se približimo, da uzimamo prvi zalogaj ili gutljaj. Ali, da li ste znali da aroma ima još veću ulogu? Istraživanja pokazuju da oko 80% našeg doživljaja ukusa dolazi od mirisa.

Naša moć percepcije okusa najčešće se povezuje sa jezikom. Međutim, dok naš jezik može prepoznati pet osnovnih okusa – slatko, slano, kiselo, gorko i umami – svaki drugi element koji stvara ukus dolazi iz arome hrane. To znači da je skoro 80% ukusa hrane određeno retro-nazalnim mirisom, što je u skladu s neurofiziološkim istraživanjima koja pokazuju da ulazi za miris i ukus konvergiraju u mozgu.

Naša percepcija mirisa igra ključnu ulogu u našoj percepciji ukusa jer nestabilni spojevi iz hrane ili pića dolaze do naših olfaktivnih receptora, omogućavajući nam da detektiramo aromu onoga što konzumiramo. Da bi ovu činjenicu potkrijepili, razmislite o situacijama kada ste nekada morali držati nos dok ste jeli nešto što vam se nimalo nije svidjelo. Kada smo blokirali našu sposobnost mirisa, hrana je izgubila veći dio svog ukusa.

Uroniti se u svijet arome vina je kao zakoračiti u tajanstvenu priču koja čeka da bude ispričana. Evo kako možete postati dio te priče:

1. Izbor prave čaše: Sve počinje s pravim izborom čaše. Izaberite čašu za vino s širokim otvorom koja će služiti kao pozornica za predstavu koja slijedi.

2. Nježno napunite čašu: Nježno ulijte vino, napunite čašu najviše do jedne trećine, ostavljajući prostor za kisik koji će potaknuti arome da plešu i vijore se iznad površine.

3. Ples vina: Lagano zavrtite čašu, gledajući kako vino pleše duž stijenki, oslobađajući svoj buket mirisa u zrak.

4. Prvi susret s aromom: Nagnite čašu prema nosu, ali prije nego što udahnete, zastanite. Osjetite uzbuđenje i očekivanje onoga što slijedi.

5. Prvo udahnuće: Sada, uronite nos duboko u čašu i udahnite. Pustite da se svaka aroma uvuče u vaše čulo njuha, donoseći sa sobom slike, sjećanja i emocije.

6. Putovanje kroz arome: Sa svakim udahom, pokušajte identificirati različite arome. Je li to nota crvenog voća, trag vanilije ili možda dah mediteranskog začinskog bilja?

7. Ponovite i proživite: Ponovite proces, svaki put uranjajući dublje u misterij koji vino otkriva. Svakim udahom otkrivate novi sloj, novi karakter, novi dio priče koju vino želi ispričati.

8. Zabilježite svoje dojmove: Na kraju, zabilježite svoje dojmove. Svaka aroma, svaki trag mirisa je dio veće slike, komadić zagonetke koja čeka da bude otkrivena.

9. Refleksija: Kada završite, zastanite i reflektirajte na iskustvo. Što ste naučili? Koje nove arome ste otkrili? Kako je to promijenilo vašu percepciju vina?

Kroz ovu dramatičnu i emotivnu proceduru, ne samo da ćete proširiti svoje razumijevanje vina, već ćete postati dio tajanstvenog svijeta koji je čekao da bude otkriven, svijeta gdje svaka aroma nosi s sobom duboku priču, čekajući pravog istraživača da je otkrije i proživi.

Mirisi vina često su kapi vremena zarobljene u boci, koje nas mogu teleportirati u različite vremenske uvjete, regije ili čak epohe. Svaka aroma može ispričati priču o tradiciji proizvodnje, godini berbe ili čak o klimatskim uvjetima u kojima je grožđe uzgajano. Misterij koji okružuje te arome čini degustaciju vina posebno privlačnom i lijepom avanturom. Kroz arome, vino postaje više od pukog pića; postaje narator koji prenosi priče o svojoj domovini, o ljudima koji su ga stvorili i o vječnoj vezi između čovjeka i prirode. Svaka aroma otkriva malo više o vinu koje isprobavate.

Dakle, kada pijete vino, pokušajte zadržati nekoliko trenutaka u ustima prije nego što ga progutate. To će Vam omogućiti da bolje osjetite interakciju između okusa i arome, stvarajući bogatiji i kompleksniji doživljaj ukusa. Različite arome mogu otkriti puno o karakteru vina, njegovom porijeklu i načinu proizvodnje. Čak i najsuptilnija aroma može dodati dubinu i složenost vašem iskustvu degustacije, naglašavajući činjenicu da je svijet arome mnogo širi i raznolikiji u usporedbi s pet osnovnih okusa koje možemo identificirati.

Hedonism.ba je mjesto gdje možete pronaći vrhunska pića i delikatese koje dodatno obogaćuju vaše iskustvo ukusa. Nudimo široku paletu jesenskih užitaka – od vina i likera, do delikatesa koje će obogatiti vaš stol. Potopite se u boje, mirise i okuse jeseni sa Hedonism.ba!

Besplatna dostava

Za sve narudžbe iznad 100 KM

Garancija zadovoljstva

Besplatan povrat ukoliko niste zadovoljni

Vrhunski kvalitet

Izbor najboljih proizvoda iz cijelog svijeta

100% Sigurna kupovina

Osigurana sigurna i diskretna narudžba