📞 Direktni kontakt: +387 (0) 39 705-758

🎁 Ručno izrađeni unikati sa posvetom

🏦 Brzo i sigurno plaćanje transferom

ZAŠTO SU STEAK I CRNO VINO SAVRŠENI ZA UPARIVANJE?

Jagode umočene u čokoladu ili umirujući cimet na vrućim kriškama jabuke – neki spojevi vam napune usta na samu pomisao.

Ali kad su u pitanju savršeni spojevi, teško je pronaći bolji od crnog vina i sočnog dobro pripremljenog odreska.

Vino s odreskom izvrstan je način da poboljšate okuse pića i hrane.

Sjajno vino može dati kiselkast okus i ugodnu slatkoću koja se savršeno sljubljuje sa slanim, masnim dubokim sokom odreska. Uzmite veći zalogaj, pa zatim uzmite gutljaj vrhunskog crnog vina i uživajte u osjećaju okusa spajanja vina s odreskom.

Bilo da slavite posebnu prigodu kao što je godišnjica u udobnosti doma i jedete t-bone – ili samo želite uživati u životu i pripremate si veliki ribeye u srijedu večer, iskustvo je bolje kada znate da imate savršeno vino koje ćete sljubiti s vašim nježnim odreskom.

Što ovo uparivanje čini tako ukusnim? Osim što će vaše okusne pupoljke zagolicati baš kako treba, odgovor, kao i kod većine stvari, potječe iz znanosti.

Unutarnji sastav crnog vina i steaka spoj je iz kulinarskog raja. Što se tiče vina, sve se svodi na tanine. Tanini su prirodni spojevi (koji se nazivaju i polifenoli) koji se nalaze u kožici, stabljici i sjemenkama grožđa. Spojevi se oslobađaju kada se ti dijelovi grožđa međusobno sastave natapanjem u sok od grožđa nakon prešanja.

Drugi izvor tanina vina dolazi iz bačve u kojoj se čuva, a koje ona apsorbira tijekom procesa starenja. Možda se čini samo kao način skladištenja, ali bačva također može doprinijeti cjelokupnom okusu i punini vina.

Jednostavan način da utvrdite koliko su tanini jaki u vinu je tako što ćete obratiti pažnju na to da li je okus u ustima posebno suh nakon što ga popijete. Što je okus suši, to je tanin jači. Njegova jačina korelira s time koliko je trajao proces namakanja nakon prešanja. Što je namakanje duže, to je tanin jači. Dakle, crno vino obično ima mnogo jače tanine od bijelog jer ljuska grožđa ostavlja tamniju boju što se dulje namače.

Spajanje odrezaka i vina je mjesto gdje se čarolija uistinu događa. Tanini iz crnog vina omekšavaju masni dio odreska i dopuštaju da se otpusti njegov puni okus. Ako tražite maksimalan užitak, najbolje je izabrati tamno crno vino s visokim sadržajem tanina. Dok se odrezak i vino miješaju u ustima, odrezak izvlači voćnost u vinu i omekšava njegovu trpkost kako bi uklonio gorčinu. Rezultat je savršen spoj.

Kao dokaz da se suprotnosti privlače, vlažnost odreska u kombinaciji sa suhoćom vina međusobno se uravnotežuju i stvaraju neodoljiv osjećaj okusa u ustima. Postoji čak i dokazana zdravstvena korist od spajanja ovog dinamičnog dvojca, jer polifenoli koji se nalaze u vinu mogu smanjiti količinu ‘lošeg’ kolesterola koji ulazi u krvotok, sprječavajući nastanak oštećenja na vašim krvnim žilama. Neka vam to posluži kao valjana izlika sljedeći put kada poželite večerati odrezak i crno vino dvije večeri zaredom!

Ukoliko tražite preporuku za sljubljivanje hrane i vina, mate bilo kakavih pitanja ili trebate bilo kakvu pomoć, možete nam se javiti na facebook stranici, instagram profilu ili whatsapp porukom i naši stručnjaci će vam pomoći da odaberete najbolje vino za svoju vrhunsku večeru.

Uživajte u ukusnoj kombinaciji i sjetite se, kao i kod svih dobrih stvari, umjerenost je ključna. Živjeli!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Besplatna dostava

Za sve narudžbe iznad 100 KM

Garancija zadovoljstva

Besplatan povrat ukoliko niste zadovoljni

Vrhunski kvalitet

Izbor najboljih proizvoda iz cijelog svijeta

100% Sigurna kupovina

Osigurana sigurna i diskretna narudžba