📞 Direktni kontakt: +387 (0) 39 705-758

🎁 Ručno izrađeni unikati sa posvetom

🏦 Brzo i sigurno plaćanje transferom

Zimska poslastica za ljubitelje vina: upoznajte čovjeka koji je promijenio vinogradarstvo

Zima je vrijeme kada se približimo vatri, zagrlimo dragu osobu i uživamo u vrhunskim vinima. U hedonism.ba, imamo pravu poslasticu za ljubitelje vina, povijesti i zimskih čarolija. Pod suncem koje se probija kroz guste redove vinove loze, gdje zemlja priča priče starih civilizacija, počinje ep o Miljenku “Mikeu” Grgichu, čovjeku koji je sa $32 sašivenim u cipeli kročio na američko tlo, ne znajući da će postati legenda koja će zauvijek promijeniti svijet vina.

Poput junaka iz Hollywoodskih blockbustera, čiji su životi ispisani dubokim emocijama, borbom i trijumfom, Grgicheva priča je epična saga o snovima, izdržljivosti i strasti. Rođen u malenom hrvatskom selu, njegova odanost zemlji i ljubav prema vinu vodile su ga na putovanje koje je preobrazilo kalifornijsku dolinu Napa u svjetski poznato središte vinogradarstva.

Korijeni u kamenu: početak putovanja

Rodom iz Desnog, malog sela zagrljenog hrvatskim krajolikom, Mike je od najranijih dana naučio cijeniti zemlju i njezine plodove. Odrastajući u okruženju gdje se vinova loza uzgaja s poštovanjem prema prirodi, naučio je da je svaka kap vina odraz zemlje iz koje potječe. Njegova rana povezanost s vinogradima nije bila samo posljedica tradicije, već i duboke strasti prema umjetnosti vinogradarstva. Ta strast, koja je klijala među starim vinogradima njegova rodnog kraja, postala je temelj njegove životne misije.

U svojoj odluci da pređe ocean, Grgich nije bio vođen samo željom za boljim životom, već i neugasivom strašću prema vinu. Nije se radilo samo o potrazi za novim prilikama, već i o dubokoj potrebi da svoje znanje i ljubav prema vinogradarstvu podijeli s većim svijetom. Odlazak iz Hrvatske bio je velik korak, ali za mladića s velikim snovima, bio je to korak koji je morao učiniti. Njegova odluka da napusti domovinu nije bila lagana; bila je to odluka koja je zahtijevala hrabrost i predanost svojim snovima. Ta ista hrabrost i predanost postale su temelji na kojima će izgraditi svoj budući uspjeh u svijetu vina.

Američki san: dolazak u zemlju mogućnosti

S dolaskom u Kaliforniju, Grgich ulazi u svijet mogućnosti, pridružujući se rangovima pionira u Napa dolini. Njegova vizija i neumorni rad ubrzo su ga stavili na vinsku mapu Amerike, predstavljajući ga kao inovatora koji je spremno prihvatao izazove. Njegov dolazak u Napa Valley nije bio samo korak u nepoznato; bio je to početak revolucije u američkom vinogradarstvu. Grgich je došao s vizijom koja je nadilazila tadašnje percepcije o američkom vinu, odlučan da dokaže da Napa Valley može proizvoditi vina svjetske klase.

U to vrijeme, Kalifornijska vinska scena bila je u svojim ranim fazama razvoja, ali Grgicheva strast i znanje brzo su ga istaknuli među kolegama. Radio je s nekim od najpoznatijih imena u industriji, učvršćujući svoje mjesto kao ključni igrač u oblikovanju budućnosti Napa Valleyja.

Nakon godina rada u uglednim vinarijama poput Beaulieu Vineyard i Robert Mondavi Winery, Grgich je 1972. godine dobio priliku pridružiti se Chateau Montelena. U to vrijeme vinarija je bila u tranziciji i Grgich je prepoznao njen potencijal. Njegova vizija, inovativnost i neumorno posvećenje kvaliteti doveli su do transformacije vinarije i stvaranja vrhunskih vina.

Pridruživanje Chateau Montelena bila je prekretnica u Grgichovoj karijeri. Ondje je dobio kreativnu slobodu da primijeni svoje inovativne ideje i izradi vino koje će ostaviti trag u povijesti.

Izrada Chardonnaya iz 1973. godine:

Mike Grgich je za izradu ovog legendarnog vina koristio revolucionarne tehnike za to vrijeme. Grožđe je ručno brano s vinograda na brežuljcima, što je dalo vinu bogat okus i kompleksnost. Koristio je hladnu fermentaciju i malo malolaktične fermentacije, čime je vino dobilo glatku i uravnoteženu strukturu. Vino je starilo u hrastovim bačvama 10 mjeseci, što je doprinijelo njegovim bogatim aromama i dugom završetku.

Pobjeda Chardonnaya na natjecanju u Parizu 1976. godine bila je prekretnica za kalifornijsko vinarstvo. Presuda u Parizu je dovela do globalnog priznanja američkih vina. Grgich je svojim radom, hrabrošću i posvećenošću dokazao da snovi mogu postati stvarnost. Njegova životna priča utjelovljuje američki san.

Boca Chardonnaya Chateau Montelena iz 1973. godine nalazi se u Smithsonian Institution’s National Museum of American History kao podsjetnik na ovu značajnu povijesnu prekretnicu. Grgich je bio inspiracija generacijama vinara i ostavio je trajno nasljeđe u američkom i svjetskom vinarstvu.

Povratak korijenima: otvorenje vinarije u Hrvatskoj 1996.

Kada je 1996. godine otvorio vinariju Grgić Vina u Trsteniku na Pelješcu, njegova vizija bila je jasna: prenijeti znanje i iskustvo stečeno u SAD-u u rodnu Hrvatsku. Ovaj potez nije bio samo povratak korijenima već i iskorak ka modernizaciji i globalizaciji hrvatskog vinogradarstva. S misijom da poveže najbolje iz oba svijeta – kalifornijsku inovativnost s bogatom vinogradarskom tradicijom Hrvatske – Grgić je uspostavio novi standard u proizvodnji vina. U suradnji s lokalnim vinogradarima i koristeći napredne tehnike, vinarija Grgić Vina stvorila je vina koja odražavaju jedinstveni terroir i kulturu Hrvatske, dok istovremeno odaju počast inovacijama koje su definirale njegovu karijeru u Napi.

Otkrivanje Zinfandela: povezivanje Amerike i Hrvatske kroz vinovu lozu

Mike Grgich nije samo poznat po svom neizbrisivom otisku u svijetu kalifornijskih vina, već i po svom ključnom doprinosu u rješavanju jedne od najvećih zagonetki u vinogradarstvu – pravog identiteta Zinfandela. Godinama, Zinfandel je bio sinonim za američku vinogradarsku industriju, snažan i svestran, ali s nejasnim porijeklom. Priča o otkrivanju njegovih korijena vodi nas u Hrvatsku, koju je Grgich uvijek nosio u srcu sa sobom.

Suradnja s profesoricom Carole Meredith sa Sveučilišta u Kaliforniji, Davis, bila je ključna u otkrivanju da je Zinfandel, zapravo, genetski identičan hrvatskom grožđu poznatom kao Crljenak Kaštelanski. Ovo otkriće nije samo proširilo razumijevanje vinarske zajednice o globalnoj povezanosti vinogradarskih kultura, već je i postavilo temelje za novo poglavlje u povijesti vinarstva. Grgicheva uloga u ovom procesu bila je višestruko značajna; ne samo da je pomogao u mostogradnji između svoje domovine i zemlje koja mu je pružila utočište i priliku, već je i osvijetlio put prema dubljem razumijevanju i aprecijaciji autohtonih sorti grožđa.

Ovo otkriće je imalo dalekosežne posljedice, ne samo za vinsku industriju, već i za nacionalni ponos Hrvatske. Identificiranjem Zinfandela kao Crljenka Kaštelanskog, Grgich je pomogao u obnavljanju interesa za ovu drevnu sortu grožđa, potičući vinare u Hrvatskoj i šire da istraže i revitaliziraju autohtone sorte. Njegov rad je bio presudan u povezivanju prošlosti s budućnošću, dokazujući da tradicija i inovacija mogu zajedno napredovati.

 

Priznanja i nasljeđe:

Grgich je bio jedan od prvih primljenih u Vintners Hall of Fame, prestižnu instituciju koja slavi doprinos ljudi kalifornijskoj vinskoj industriji. Njegova životna priča utjelovljuje američki san, a on je ostao inspiracija generacijama vinara. Njegovo naslijeđe tako se proteže daleko izvan njegovih vlastitih vinograda, utirući put za novu generaciju vinara koji cijene povijest, znanost i umjetnost stvaranja vina. Mike Grgich je preminuo 2023. godine u dobi od 100 godina, ostavljajući za sobom bogato nasljeđe i neizbrisiv trag u svijetu vina.

Uživajte u zimskim čarolijama s nama na hedonism.ba, otkrijte i upoznajte svijet vina kroz našu kampanju “Zagrli mraz s oduševljenjem”. Doživite “Zimsku čaroliju u svakom gutljaju i zalogaju!” i upustite se u avanturu otkrivanja vrhunskih vina, poput onih koje je stvarao Mike Grgich.

Istražite našu zbirku, u kojoj ćete pronaći izbor vrhunskih vina i delikatesa, sve sa ciljem da vam donesemo dašak zime u vaše domove i srca. Pridružite se mnoštvu ljubitelja vina i delikatesa koji su već otkrili našu jedinstvenu ponudu i uživajte u zimskim čarolijama s nama. Pritisnite naruči sada i odaberite nešto posebno za sebe. Ne propustite priliku da doživite vinsku čaroliju. Vaša zimska avantura tek započinje. Zagrli mraz s oduševljenjem!

 

Besplatna dostava

Za sve narudžbe iznad 100 KM

Garancija zadovoljstva

Besplatan povrat ukoliko niste zadovoljni

Vrhunski kvalitet

Izbor najboljih proizvoda iz cijelog svijeta

100% Sigurna kupovina

Osigurana sigurna i diskretna narudžba