“Puntar (stara dalmatinska riječ za težaka, oporbenjaka, narodnjaka). Obrada škrtog hercegovačkog krša je oduvijek bila težak posao. Otimanje svakog pedlja plode zemlje od kamena je bio veliki uspjeh koji je jedna generacija ostavljala drugoj u nasljeđe. I upravo u spomen na taj mukotrpni težački posao kultiviranja krša ova vinarija nosi naziv Puntar. Puntar je također i osoba koja je iz naroda i od naroda; on poštuje svoje običaje, slijedi tradiciju i ne savija leđa ni pred kim, nego uporno, pa čak i tvrdoglavo brani svoja uvjerenja. U spomen na sve hercegovačke puntare, na njihove žuljevite i snažne ruke, na sav njihov trud, na muku i znoj, ova obiteljska vinarija u Neumu predano nastavlja tradiciju vinogradarstva i vinarstva Hercegovine.”
Žilavka je autohtona sorta grožđa Hercegovine. Bujnog je rasta, redovite i zadovoljavajuće rodnosti. To je srednje kasna sorta koja sazrijeva krajem rujna. Težina grozda iznosi od 150 do 200 grama. Uzgaja se na niskom, srednjem visokom i visokom trsu. Vrlo dobro uspjeva na plitkim i krškim tlima i odlično podnose sušu. Količina slada u moštu varira od 20 do 24 %, a ukupna kiselost mošta žilavke iznosi 5-8 g/l. Vino žilavka visoke je kakvoće s karakterističnim svojstvenim mirisom. Harmonično je, pitko i lepršavo žuto-zelene boje. Vino doseže jakost od 12-13 vol % alkohola. Žilavka se odlikuje kristalnom bistroćom a poslužuje se na temperaturi od 12°C.
Žilavka Puntar je vrhunsko bijelo suho vino proizvedeno od žilavke s Pjanih brda, jednog od najboljih vinogradarskih položaja Hercegovine, odlikuje se jedinstvenim aromatskim profilom i izraženom mineralnošću koju duboko korijenje crpi iz škrtog tla.
Naziv: Žilavka.
Kategorija: Vrhunsko bijelo vino.
Boja: Zlatno žuta sa zelenkastim odsjajem.
Okus: Harmoničan i svjež uz dugi i pamtivi ukus koji krasi samo najbolja vina.
Alkohol: 12,5%
Temperatura serviranja: 10 -12 °C
Gastro preporuka:
Ovo vino preporučamo uz predjela od pršuta i sira, preko ribljih specijaliteta i čorbi (jela od Šarana, Soma, Pastrmke). Preporučamo da ga služite uz dimljenu ribu i jela sa roštilja. Odlično je i uz neizostavne hercegovačke specijalitete kao što su jela ispod peke te uz sve vrste jela sa gljivama i maslinama. Posebna preporuka je uz hercegovački kozji sir, sireve iz ulja, mlade sireve i kajmak, ali i uz ostale gastronomske specijalitete iz Hercegovine.
Pije se rashlađeno na temperaturi od 10 do 12 oC.
Recenzije
Još nema recenzija.