“Puntar (stara dalmatinska riječ za težaka, oporbenjaka, narodnjaka). Obrada škrtog hercegovačkog krša je oduvijek bila težak posao. Otimanje svakog pedlja plode zemlje od kamena je bio veliki uspjeh koji je jedna generacija ostavljala drugoj u nasljeđe. I upravo u spomen na taj mukotrpni težački posao kultiviranja krša ova vinarija nosi naziv Puntar. Puntar je također i osoba koja je iz naroda i od naroda; on poštuje svoje običaje, slijedi tradiciju i ne savija leđa ni pred kim, nego uporno, pa čak i tvrdoglavo brani svoja uvjerenja. U spomen na sve hercegovačke puntare, na njihove žuljevite i snažne ruke, na sav njihov trud, na muku i znoj, ova obiteljska vinarija u Neumu predano nastavlja tradiciju vinogradarstva i vinarstva Hercegovine.”
Blatina je crna autohtona sorta grožđa Hercegovine. Ova sorta je bujna, funkcionalno ženskog tipa cvijeta, nesigurne oplodnje, što znatno utječe na redovitost prinosa. Težina grozda je od 200 do 300 gr. Uzgaja se na srednjem visokom stablu, na toplim i suhim položajima. Mošt blatine sadrži od 19-22% slada, ponekad i više, a količina ukupnih kiselosti je 6-7 g/l. Vino doseže jakost od 12-13% alkohola. Blatina je tamno-crvene boje, aromatičnog i ugodnog okusa, koja se poslužuje na temperaturama do 18°C.
Blatina Puntar Reserve proizvodi se samo u izuzetnim vinogradarskim godinama kada vremenski uvjeti dozvoljavaju potpunu zrelost grožđa. Berba se vrši ručno uz strogu selekciju u vinogradu te još jednu selekciju grožđa u podrumu. Fermentacija se odvija na vlastitim kvascima uz dužu maceraciju s ciljem što veće ekstrakcije kvalitetnih sastojaka iz pokožice. Nakon fermentacije vino odležava na talogu od vlastitih kvasaca 18 do 24 mjeseca.
Naziv: Blatina
Kategorija: Vrhunsko crveno suho vino
Boja: Tamna rubin crvena
Udio alkohola: 12,5 %
Temperatura serviranja: 16 -18 °C
Gastro preporuka:
Užitak u okusu Blatine bit će potpun uz platu autohtonih sireva i suhog mesa, a nikako nećete pogriješiti ni ukoliko je servirate uz janjetinu s ražnja.
Pakiranje sadrži 6 boca.
Recenzije
Još nema recenzija.